Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

FrieslandCampina regisseert mestverwerking vanaf zijlijn

FrieslandCampina gaat niet zelf in mestverwerking, maar neemt de zelfopgelegde rol als aanjager van projecten op gebied van mestverwerking en -vergisting uiterst serieus. Dit blijkt uit een aanhoudende stroom berichten en mededelingen vanuit de coöperatie.

Het jongste nieuws is de aankondiging door topman Roelof Joosten in dagblad Trouw dat het de installatie van zo'n 1.000 monovergisters op leden-bedrijven wil stimuleren. Doel is om hiermee de uitstoot van schadelijke broeikasgassen in één klap fors te beperken.

Opzet netwerk regionale mestkringen

Daarvóór werd al bekend dat het met anderen werkt aan de opzet van een netwerk van regionale mestkringen, om overschotmest grootschalig te verwerken tot waardevolle grondstoffen die hergebruikt kunnen worden in de landbouw.

Het laatstgenoemde initiatief is bedoeld om onder meer kunstmest, fosfaat en andere waardevolle grondstoffen terug te winnen uit mest en om mede hiermee binnen de milieugrenzen voor het mineralengebruik te blijven. Voor dit plan moeten nog wel diverse politieke en ook praktische hobbels worden genomen, maar dan kan de veehouderij er ook iets mee.

Inzet monovergisters beperkt schadelijke emissie

Het plan voor de 1.000 monovergisters lijkt vanuit oogpunt van energie-efficiënte niet optimaal, want er zijn betere alternatieven. Om de emissie van schadelijke broeikasgassen, zoals methaan, ammoniak en CO2 te beperken, is de inzet van monovergisters echter wel weer heel geschikt. 'Groen' (mest-)gas met veel foute broeikasgassen wordt in dit scenario gebruikt om een motor aan te drijven, die vervolgens stroom opwekt.

Klimaatneutraal groeien

Op deze wijze kan de snel gegroeide broeikasgas-uitstoot van de (ook snel gegroeide) melkveestapel eindelijk worden teruggedrongen. Dat is hoognodig, want anders zitten de melkveehouderij en de zuivelsector de komende jaren met een groot milieu- en imagoprobleem. In plaats van een min van 20% ten opzichte van 1990 is er nu een stevige plus te constateren. Dit is onhoudbaar, realiseren FrieslandCampina en de Nederlandse melkveehouderij zich. Het doel is om klimaatneutraal te kunnen groeien, stelt een woordvoerder van het bedrijf. Om de vergisters geplaatst te krijgen, is wel extra subsidie nodig en moet de vergunningverlening niet al te moeilijk worden.

Vraag blijft waarom juist FrieslandCampina al deze initiatieven ontplooit en niet LTO Nederland, een ketenorganisatie of een coalitie van overheid en bedrijfsleven. Woordvoerder van FrieslandCampina: "Iemand moet het doen!"

De melkveehouderij wordt begrensd via fosfaatrechten. Lees in dit dossier wat Boerderij over dit onderwerp schreef.

Laatste reacties

 • Insp.

  Monovergisting zelf heeft niets met Mestverwerking van doen; de stappen die je er evt. na doet wel.
  Het winnen van stroom is zoals aangegeven echter zeer onrendabel. Ook de CO2 uitstoot wordt er niet lager door. Een verbrandingsmotor loopt wel op methaan; niet op ammoniak en produceerd CO2.
  Vergunningen voor monovergisters zijn niet lastig als het maar op bedrijfsniveau blijft.

 • GCK

  Bovendien is het erg raar dat deze discussie via de media loopt en niet via ledenvergaderingen. Zeker omdat het veel geld zal gaan kosten en dus ten koste van de winst van FC.

 • Trot

  Hoe is het mogelijk dat melk en mest is als vlokken in de kerk en nuwordt gadaan of het broer en zus zijn de logica ontbreekt enige over eenkomst boere geld

 • mtseshuis

  Past goed bij de Kringloopwijzer: Organische stof uit mest halen, daar wordt de bodem beter van net als de portemonnee van de boer: NIET DUS!!! Wat een stelletje domoren daar bij FrieslandCampina, ik zou zeggen "Schoenmaker hou je bij je leest!" en ga geen dingen doen waar je geen verstand van hebt. Dat mestvergisting een dood paard is waar je niet aan moet trekken is, op een enkeling na, iedereen in agrarisch NL inmiddels wel duidelijk: Geen saldo en veel beton en slechtere mest!

 • vandenbrandcv1

  FC wil toch meer koeien in de wei ? vergisters hebben verse mest nodig. er is geen hogere wiskunde nodig om te bedenken dat er ook nog zoveel mogelijk verse mest moet zijn. Die ligt niet in het weiland, maar in de stal.

 • WGeverink

  Ik denk dat het beter is dat FC ambitieuze boeren met koeien en al vanuit nederland gaat plaatsen in andere delen van europa waar ze met mischien wel duizend of meer koeien melk in een andere FC machine kunnen drukken. Niet alleen dat maar het zou ook meer ruimte opleveren voor de blijvers die de mest dan zonder kostbare poespas achter de stal tot waarde kunnen brengen. Dat is beter dan krampachtig bij elkaar op de lip te blijven zitten.

 • Helios.Proton.bbiotech

  Mijn bijdrage aan dit onderwerp was in 1982 met octrooi EP0062388B1A samen met Ervan de Boer hebben we een proef project uitgevoerd om varkens mest te vergisten ,Erven DE BOER had ook ene project voor rundvee mest lopen , in dat kader hebben we toen een -1- trap vergister geconstrueerd met daarin drager materiaal , koolstof/keramisch drager met het doel de concentratie aan methanogene bscteriën te verhogen .

  Lopende dit project stort de energie markt in elkaar de olie prijs daalde sterk en er was geen markt .

  We zijn nog wel actief in deze markt maar met speciale grootschalige installaties en met CO2 naar CH4 conversie maar deze installaties zijn te complex voor een agrarisch bedrijf hoewel we een speciale versie in Zwitserland hebben geplaatst die op afstand word bedient.

 • mali

  Gaan julie maar eens met julie duitse collega's praten wat de ervaringen zijn na 5 jaar mestvergisting. bezint etc......

 • teunisenwilly1

  Allemaal intensievering in de hand werken dat is het domste wat je kan doen.

 • farmer135

  Als ik de reacties allemaal lees zitten er veel meer nadelen dan
  voordelen aan.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.