Rundveehouderij

Achtergrond 9164 x bekeken 14 reacties

'Kosten worden te hoog, daarom emigreren we naar Duitsland'

Melkveehouder Jan Vermeer wil emigreren naar Duitsland, omdat de kosten door de regelgeving te hoog worden.

De fosfaatbrief van voormalig staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in juli 2015 was voor melkveehouder Jan Vermeer in het Gelderse Kootwijkerbroek de druppel die de emmer deed overlopen. Hij en zijn vrouw besloten het melkveebedrijf inclusief 80 melkkoeien en 20 hectare weidegrond te koop te zetten en te emigreren. Sinds augustus 2015 staat het bedrijf te koop.

Te duur om in Nederland te blijven boeren'

"We speelden al langer met de gedachte ons bedrijf voor te zetten buiten Nederland. Het beleidsvoornemen voor fosfaatrechten – bovenop de mestverwerkingsplicht en de grondgebondenheidsregels – maakt dat het te duur wordt voor ons om in Nederland te blijven boeren", vertelt de melkveehouder uit Kootwijkerbroek.

Vermeer heeft een zeer intensieve bedrijfsvoering, gelet op de verhouding vee en grond. Hij weidt zijn koeien wel dagelijks op de huiskavels. In 2010 bouwde hij een nieuwe stal met een melkstal met een 2×10 visgraatmelksysteem. De stal biedt ruimte aan 125 melkkoeien.

Het plan was om geleidelijk de veestapel uit te breiden. "Om uiteindelijk 125 koeien te kunnen melken, moet ik nu extra grond en fosfaatrechten hebben. Dat is te duur. Mijn kostprijs is al 35 à 36 cent per liter. Ik wil daarom andere melkveehouders die daarvoor wel kunnen melken de ruimte geven."

Kostprijs van 27 cent in Noord-Duitsland

Als de verkoop van het bedrijf rond is, vertrekken Vermeer en zijn vrouw naar Noord-Duitsland. "De kostprijs ligt daar lager. Ik kan daar melken met een kostprijs van 
26 tot 27 cent per liter."

Vermeer koos voor Duitsland omdat hij niet al te ver weg wil van zijn vader en Nederlandse kennissen. "Mijn vader heeft mij geholpen boer te worden. Ik wil hem nog wel kunnen bezoeken. We willen ons daarom vestigen op maximaal 4 uur rijden." Vermeer is al begonnen met een cursus Duits. Zijn vrouw spreekt die taal al redelijk goed. "We willen zo goed mogelijk kunnen integreren met de Duitsers. Dat vinden we belangrijk."

In Duitsland beginnen met nieuwe koppel koeien

De vraagprijs wil Vermeer niet exact noemen, wel dat het ligt tussen € 2,5 en € 3 miljoen. Voor de fosfaatrechten rekent hij € 115 tot € 125 per kilo fosfaat, uitgaande van een afroming van 10%.

Zijn veestapel laat hij het liefst achter op het bedrijf. "De koeien zijn gewend aan het bedrijf. Ik start in Duitsland liever met een nieuw koppel. Daarbij is de vereiste gezondheidsstatus in Duitsland hoger."

Bekijk ook de video waarin Jan Vermeer vertelt over zijn plannen

Lees ook: Regeling voor knelgevallen wringt al

Laatste reacties

 • driepint

  Groot gelijk Jan. Ik vind het knap. zou niet graag huis en haard achter laten om elders koeien te melken. Ik ga wel wat anders doen als het hier niet kan

 • Bennie Stevelink

  We zien dezelfde ontwikkeling als tijdens het melkquotum. Toen waren er ook flink wat boeren die naar het buitenland gingen omdat ze door het melkquotum niet verder konden. Dat het melkquotum goed was voor kleinere boeren is onzin. Het waren juist de grotere boeren die quotum kochten, de kleineren konden het enorme kapitaal niet opbrengen en stopten of gingen naar het buitenland.

 • Gerd

  DMK melkprijs 25 cent b.4%Fett u.3,4Eiweiss
  de kostprijs ligt.b.35cent.

 • WGeverink

  Die kleine boeren stoppen of gaan weg of er nou quotum is of niet. Als melkquotum geen beperkende factor is is grond het wel of anders stront of de bank of of. Nederlanders zijn zo fanatiek en ambitieus dat ze altijd wel tegen een beperking aanlopen.

 • el

  Je kan de grond in NL verkopen voor 70000/hectare.Als je opnieuw gaat beginnen in het buitenland ,houd de kostprijs laag!Succes Jan.

 • boerke brabant

  een stal bouwen voor 125 koeien in 2010 , en 20 hectare grond eronder. En nu paar jaar later erachter komen dat het te duur wordt....hopelijk bereid hij zijn Duitse reis beter voor.

 • farmer135

  Flinke stal, en weinig grond, zullen niet in de rij staan om te kopen,

 • cornelis 22

  Minimaal 125000,-- per ha incl gebouwen. Volgens mij wil hij niet echt weg.

 • Schraar

  De grond verkopen zal geen probleem zijn, maar de gebouwen zijn wrs weinig meer waard, er is geen vraag meer naar melkveebedrijven in Nederland.

 • g.g

  er bestaat meer in het leven dan alleen boeren !!

 • farmerbn

  Het is altijd moeilijk om in een periode van slechte prijzen een boerderij te verkopen. Daarnaast heeft hij zijn bedrijf te duur gemaakt met die nieuwe stal. Beter was het dat hij was vertrokken in 2010. Als straks de melkprijzen weer op een normaal niveau zijn dan zal hij nog boer zijn op dezelfde plek . Emigreren zal een droom blijven en over 5 jaar zal hij zich daar bewust van zijn. Natuurlijk allemaal afhankelijk van een toekomstige opvolger.

 • Rebbie

  Emigratie is geen toverwoord voor je problemen.Die friese boer met zijn 4 zonen in denemarken wil al weer terug! Bezint eer gij begint.
  zeggen ze niet voor niets.

 • Naomi86

  Blij toe dat ik dat zinkend schip optijd heb verlaten! Succes met je "vrouw" in Duitsland, maak er maar t beste van. Ben blij dat ik mijn " koetjes" op t droge heb.
  Met alleen een cursusje Duits ga je het daar echt niet redden weet ik uit ervaring. Succes.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.