Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactielaatste update:21 apr 2016

Degelijke stal, luxe komt later

Helmich Ruitenberg nam eind 2015 een ligboxenstal voor 185 melkkoeien in gebruik. Onder meer met tweedehands melkcarrousel. De open dag van maatschap Ruitenberg was gepland op 22 april. Deze gaat niet door vanwege een IBR-uitbraak.

Helmich Ruitenberg (56) bouwde een nieuwe 3+1-ligboxenstal met capaciteit voor 185 melkkoeien. Samen met zijn vrouw Gerie (51) en zoon Wilbert (29) hield de veehouder nog 74 stuks melkvee in de oude stal. Omdat hij de stal direct vol wilde zetten en geen jongvee heeft, kocht hij in december 2015 het boveneind van een Duitse veestapel. Samen met de eigen koeien ging die direct de nieuwe stal in. "Dat ging verrassend goed. Misschien omdat het voor beide stapels een nieuwe situatie was."

Waarom zette u de stal direct vol?

"Dat was vanaf het begin ons doel. Een volle stal brengt direct geld op. En de regelgeving na de fosfaatbrief van juni 2015 was ongewis. De peildatum van het aantal koeien dat we mochten houden, was medio december - toen de stal af was - nog onduidelijk. Het leek ons beter om te anticiperen en de stal direct vol te zetten. We wilden niet worden bekneld. Nu is het wel spannend, omdat we op de uiteindelijke peildatum nog lang geen 185 melkkoeien hadden. Hopelijk komen we in de knelgevallenregeling terecht."

Wat waren de uitgangspunten tijdens de bouw?

"Arbeidsgemak en lage kosten. We wilden een degelijke stal zonder tierlantijntjes. Zo hebben we onder meer koematrassen met zaagsel, roosters en een gebruikte melkstal. In een stal met deze omvang moet de kostprijs laag zijn. Luxe is leuk, maar dat kan ook later. Dat geld gebruiken we liever voor extra plaatsen. Nu zijn de kosten per koeplaats ook relatief laag: €4.300."

Hoe melkt u?

"We melken in een 10 jaar oude 24-stands melkcarrousel, met daarvoor een grote wachtruimte die tegelijkertijd dienst doet als mestgang, met automatisch opdrijfhek. Een draaimelkstal had absoluut onze voorkeur, omdat het een eenmanssysteem is, het veel rust geeft en er een extra controlemoment van de koeien is. Het probleem was echter het hoge prijskaartje. Gelukkig konden we via een dealer uit Zeeland aan deze gebruikte, maar volledig geüpdate melkstal komen. Het was een buitenkans. Het alternatief was een zij-aan-zij."

De koeien lopen op gewone roosters?

"Ja, emissiearm bouwen was nog niet verplicht, omdat de vergunning voor de stalbouw uit 2012 stamt. Maar we hebben wel geanticipeerd op strengere regelgeving. Het zijn al 'kale' Groene Vlagroosters. Dat gaf tijdens de bouw een meerprijs van 10%. Indien nodig kunnen we straks eenvoudig rubberen flappen onder de vloer hangen."

Hoe is de separatie geregeld?

"Alle separatiegroepen bevinden zich aan de linkerkant van de voergang. Als we vanaf de melkstal - rechts - separeren, hoeven we alleen maar twee hekken uit te schuiven om de koeien de voergang over te laten steken. Vervolgens zijn de dieren vlot in de separatieruimte met zeven boxen of het ruime strohok. Achter dat strohok bevindt zich dan nog een grote ruimte met capaciteit voor 35 droge koeien."

De open dag van maatschap Ruitenberg op 22 april gaat niet door vanwege een IBR-uitbraak. Bekijk ook de fotoreportage.

Eén reactie

  • Vhouder

    goed bespaart kan ie voor het geld dat ie bespaart heeft voor 100 koeien rechten kopen anders wordt die caroussel wel extreem onder bezet

Of registreer je om te kunnen reageren.