Rundveehouderij

Achtergrond 2468 x bekeken 2 reacties

Verhoogde interesse voor jongveeopfok

Ruim twee derde van de melkveehouders wil meer aandacht schenken aan de jongveeopfok. Dat meldt ForFarmers op basis van 600 uitgevoerde Melkefficiënt-analyses bij klanten en niet-klanten.

De veehouders willen de afkalfleeftijd van de vaarzen verlagen. Ook verlaging van het vervangingspercentage wordt veel genoemd of een combinatie van beide doelen.

Gunstig voor BEX en KringloopWijzer

Een hogere afkalfleeftijd en een lager vervangingspercentage zijn interessante maatregelen om de voerwinst te verhogen. Bovendien zorgen deze maatregelen voor een toename van de melkproductie per kilo fosfaat. Dit is gunstig voor zowel BEX als de KringloopWijzer. Dit betekent dat de veehouders bij uitbreiding minder extra grond en extra fosfaatrechten nodig heeft.

Daling afkalfleeftijd geeft extra voerwinst

ForFarmers becijfert dat een bedrijf met 100 koeien, 8.500 kilo melk per koe en 7 stuks jongvee per 10 melkkoeien ruim €10.000 extra voerwinst kan halen als de afkalfleeftijd daalt van 26 naar 24 maanden. Als deze verlaging gecombineerd gaat met een verlaging van de vervanging met 5%, betekent dat bijna €19.000 extra voerwinst.

Belangrijk kengetal voor melkveehouders

In de melkveehouderij wordt de productie van kilo's melk per kilo fosfaat een belangrijk kengetal. Voor het voorbeeldbedrijf betekent verlagen van de afkalfleeftijd dat de melkproductie per kilo fosfaat met 5 kilo toeneemt, oftewel 25.000 kilo melk op bedrijfsniveau. Gecombineerd met 5% minder vervanging stijgt de melkproductie tot een totaal van 10 kilo melk per kilo fosfaat of 50.000 kilo melk op bedrijfsniveau. Meer melk per kilo fosfaat betekent dat minder mestafzet en/of mestverwerking nodig is. En bij uitbreiding is minder extra grond en fosfaatrechten nodig.

Laatste reacties

  • Farmer4life2

    Er is vooral meer brok nodig...

  • geen boer

    dit is al lang ingehaald door de economisch realiteit van de komende jaren. Dat voorbeeldbedrijf kan nog véél beter zijn jongvee uitfaseren en alle kaarten op melkvee te zetten. Kijk eens hoeveel meer melk je kunt leveren wanneer je geen jongvee meer hebt. En of het verhogen van de leeftijd economisch écht interessant is, is nog maar de vraag. Ervaring leert dat problemen vooral bij oudere dieren voorkomen, en systematische afvoer als goede dikke slachtkoe vóórdat problemen ontstaan ipv doorgaan met verhoogd risico op afvoer als wrak klinkt niet sympathiek, maar is bedrijfseconomisch snel interessant.
    Andere landen binnen en buiten de EU gingen Nederland reeds voor in langdurig lage melkprijzen afgewisseld met korte pieken, en een 'flying herd' is hét systeem om hierop in te spelen. Like it or not: jongveeopfok is duur, niet flexibel en legt bovenal beslag op dure fosfaatruimte.

Of registreer je om te kunnen reageren.