Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Verdienen met melk en mest

Pieter Heeg van melkveehouderij Sassinga is de eerste 'klant' van mest- en energiecoöperatie Jumpstart. Hij wil mest net zo behandelen als melk: als een product om iets aan te verdienen.

Melkveehouder Pieter Heeg (27) uit Hinnaard heeft als eerste een monovergister staan van mest- en energiecoöperatie Jumpstart. Dat was niet omdat Jumpstart hem hiervoor benaderde. Heeg was al een klein jaar zelf op zoek naar mogelijkheden om meer te doen met de mest van het melkveebedrijf van hem en zijn vader. "Ik wilde iets doen met mest, zowel uit financiële overwegingen, als om de duurzaamheid", zegt hij. "Meer halen uit mest, dat trekt me wel."

Heeg heeft samen met zijn vader Minne (57) een melkveebedrijf met 155 koeien plus jongvee, in Hinnaard. De koeien worden op in totaal zo'n 75 hectare land gehouden. De bedoeling is om door te groeien naar 175 koeien. In de huidige situatie moet al een deel van de mest buiten het eigen bedrijf worden afgezet. Met de groei erbij wordt dat nog meer.

Pieter Heeg en zijn vader bij melkveebedrijf Sassinga.<br /><em>Foto: Anne van der Woude</em>
Pieter Heeg en zijn vader bij melkveebedrijf Sassinga.
Foto: Anne van der Woude

Hoe helpt zo'n monovergister jullie van het teveel aan mest af?

"De monovergister haalt het methaangas uit de mest. Met dat gas wordt elektriciteit opgewekt, dat we leveren aan FrieslandCampina. Achter de vergister heb ik een mestkraker staan. Daarmee kan ik mineralen halen uit zowel de dikke mest, als uit het digestaat. De dikke fractie kan ik nog zonder kosten in de akkerbouw afzetten. Het digestaat gaat door de kraker, waarna ik het fosfaatdeel afvul in 'big bags' die voor de export weggaan. Bij de RVO kan ik een vakje invullen, waarmee dit ook echt als export staat aangemerkt. De stikstof voeg ik bij het kalideel en breng ik terug op het eigen land."

De monovergister draait het best op verse mest. Hoe regelen jullie dat?

"Onze koeien hebben weidegang. Dat is vereist bij dit project. Ze staan echter ook een deel van de dag op stal. Daar hebben we dichte sleuvenvloer met een mestschuif en achterin de stal een stortput van 140 kuub. Een dichte vloer is efficiënter voor de vergisting dan een open roostervloer. Vanuit de put wordt de vergister gevuld."

FrieslandCampina neemt van jullie stroom af en betaalt voor CO2-reductie. Hoe gaat dat?

"Ons is verteld dat onze stroom een speciaal 'herkomstcertificaat' krijgt. Daarmee gaat het het net op. FrieslandCampina koopt die stroom, waarbij de stroom met ons certificaat wordt gekoppeld aan een speciale fabriek van FrieslandCampina. Die kan vervolgens aan afnemers, zoals Unilever en Danone, laten zien waar de duurzame energie vandaan komt. Grote bedrijven eisen dat steeds vaker. Verder krijgen wij €10 per ton vermeden CO2-uitstoot. Dat gaat via de verbranding van methaan, een gas dat 28 keer schadelijker is voor het milieu dan CO2 zelf."

Laatste reacties

 • Voort Gang

  Hoeveel methaan komt er wereldwijd wel niet vrij bij alle hok dieren. Vaste mest en gier bij elkaar is onnatuurlijk. Men moet vergisting verplicht stellen en mest niet langdurige opslaan.

 • maatje 1904

  Best knap dat fc precies deze stroom uit het energienet kan vissen

 • mtseshuis

  De bacteriën in de vergister zorgen voor vorming van methaangas, wat anders als organische stof in de mest was achtergebleven. Methaangas zit niet in mest, het is gas dus zou er direct uitwaaien. De methaanproductie van koeien komt met name uit boeren en scheten, een klein deel wordt tijdens opslag in mest gevormd. Dit wordt groter bij mestbassins etc, waar je ook bacteriestammen kweekt door lang mest op te slaan zonder te mixen..
  Mestvergisting is niks anders dan uiteindelijk het verbranden van het belangrijkste op deze aarde: organische stof, daar leeft alles op, naast water en zuurstof (en CO2 voor de planten). Zo jammer...
  Raar dat je daarvoor betaald wordt, je zou zeggen steek geld in het reduceren van methaanproductie door de koe...

 • boerderij12

  friesland campina verteld ons dat dat 90 % co2 uitstoot komt door melkveehouders 10 % door friesland campina maar in deze berekening zit niet dat alle gewassen van melkveehouders co2 binden

 • Mfb

  Zijn er ook foto's van de installatie? Ben wel benieuwd hoe het er uit ziet en hoeveel ruimte het neemt op je erf.

 • koestal

  De boer krijgt steeds de schuld van alle millieuverontreiniging,de komende 10 jaar zal het autoverkeer en de luchtvaart nog weer verdubbelen ,hier wordt niks verkeerds over gezegd,maar het aantal boeren gaat halveren ,dat vindt men ook prima.

 • bb40

  Ik zal de pret wel weer bederfen, maar er gaat echt geen geld mee worden verdiend.
  Als de subsidieperiode afgelopen, wordt de instalatie afgebroken .

 • vink

  Mestvergisters waren er 35 jr geleden al. Het werd nix, het is nix, en het wordt nix.

 • sjoerddehoop1

  Dankzij de SDE subsidie en de betaling door FC voor vermeden CO2 uitstoot kun je financieel net boven de streep komen. De jonge boer heeft wel lef en is gezond genoeg om er extra tijd in te steken. Bij 150 koeien verdien je 5000 euro per jaar. Ik ben benieuwd hoeveel tijd het zal kosten. Ik las dat het 15 minuten per dag kost. Dat is minder dan 2 uur per week. Er kunnen altijd extra karweitjes bij komen. Als we uitgaan van 6 uur per week dan verdien je 16 euro per uur bruto.
  Ik ben benieuwd.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.