Rundveehouderij

Achtergrond 8029 x bekeken 42 reacties

Vergoeding voor geloosde melk nodig?

Vanwege de ijzel moesten in het Noorden 450 leden van FrieslandCampina hun melk in de mestput lozen. Het was voor het eerst sinds 1979 dat op zo’n grote schaal de melk niet kon worden opgehaald.

Betrokken boeren hopen op compensatie. FrieslandCampina beraadt zich op de vraag of de schade vergoed wordt. De vraag is daarbij of hier sprake is van overmacht of niet. Wat vindt u? Moet de coöperatie een vergoeding betalen voor de geloosde melk?

Laatste reacties

 • Mtstermors1

  Tijdens de superheffing werd er ook wel geloosd, toen maakte het veehouders ook niet uit. En je bent als boer verplicht de omstandigheden zo te hebben dat ze de melk kunnen halen

 • simpel boerke

  Mtstermors1, en tot hoever gaat die plicht dan, zelf zout of zand van het erf tot fabriek strooien om de weg begaanbaar te maken?

 • En

  @mtstermors;Jij hebt mooi praten, jij zit in het niet ijzelgebied. Wanneer je hier in het Noorden had gezeten had je anders gepraat. Zelfs de snelwegen waren onbegaanbaar, laat staan de binnenwegen waar niet gestrooid wordt. Vanuit vrijwel stilstand gleden vrachtauto's zo de sloot in. Dit is totaal overmacht en mag je niet de getroffen veehouders in de schoenen schuiven.

 • agratax(1)

  @Mtstermors1. Ik heb het gevoel door je opmerking, dat je ver van de ijzel verwijderd bent. Deze omstandigheden noemen we "Overmacht" en hier zou een klein beetje solidatiteits gevoel niet misstaan. Hoe denk jij dat een boer de weg vrij kan houden van ijsregen? De goede man mag in dezen zelfs geen actie ondernemen op overheids wegen!!

 • josheeren

  Mocht rfc gaan vergoeden dan moeten de andere verwerkers ook mee of zijn er geen gedupeerde DOC veehouders.
  Verder vind ik dit een zaak voor het coopestuur en zeker niet wenselijk dat dit eerst hier op deze site wordt uitgevochten

 • koekip

  Tijdens de vogelgriep ruim een jaar geleden de melk 12 melkmalen weg moeten laten lopen er werd toen niet eens gesproken over een vergoeding .was risico voor de ondernemer

 • margarietha 30

  Doc heeft alle melk wel weg kunnen halen,hoe kon dat dan?of heeft doc alleen boeren aan de snelwegen?
  rfc heeft geen belang bij melk en dit (de ijzel)komt als een geluk bij ongeluk.als rfc tekort aan melk hadden gehad dan hadden ze wel beter hun best gedaan om de melk tehalen.de boeren die de melk weg moesten laten lopen zijn nu wel verzekert dat ze de 2 ct extra krijgen omdat ze minder melk hebben geleverd

 • Bennie Stevelink

  We zien op de foto een vrachtwagen op de kop in de sloot liggen. Die is waarschijnlijk totallos. Nog een tweede vrachtwagen de vernieling in en de schade is al net zo groot als de weggelopen melk.

 • Barneveldsei

  En: het is bepalend hoe het contract is opgesteld met de melkfabriek. Anders lijkt mij het in het voordeel van de melkfabriek of ze wel of niet vergoeden.

 • Mfb

  Natuurlijk moet dit vergoed worden. De meeste boeren hadden het erf keurig schoon en als door vertragingen overal (ook bij de fabrieken) je niet aan de beurt komt is dat gewoon overmacht.
  Sta zelf vooraan in de rit dus onze melk is gelukkig wel gehaald.

 • HJ O R

  Beste Margarietha
  Je hebt wel een beetje gelijk maar niet helemaal. FC heeft een superstrak ophaalschema en probeert op die manier kosten te drukken, en zo een betere prijs te betalen, tov DOC lukt dit aardig. Maar als het dan een keer tegenzit, en men (misschien) te veel bezuinigd heeft moet men wel zo flink zijn om de gevolgen te dragen, BETALEN DUS!

 • landboer

  Een cooperatie moet zoiets gewoon betalen ,dat lijkt mij vrij logisch, zoveel is dat ook niet, anders had die melk de spotmarkt op gemoeten ,kost ook geld.

 • koegrietje

  De gedupeerde boeren een vergoeding geven prima. Maar dan ook de gedupeerde boeren van de vogelgriep nog even schadeloos stellen. O ja, wij moesten melk in de put laten lopen door een brand in de buurt.... hoezo vergoeden?? Niets gehad!! Kan dat ook nog mooi verrekend worden.

 • deer123

  De RMO shouffeur moest kiezen of mijn buurman leeg of mijn tank leeg , het werd mijn buurman , ik reken het hem zwaar aan als we niet gecompenceerd worden , ik heb voor ca 2000 euro aan melk moeten lozen in de put, dan zal hij ( shouffeur ) er voor moeten betalen !! alle boeren in de eerste rit hebben geluk , de tweede rit ging niet meer door !

 • boergert

  Wanneer er niet vergoed wordt werpt dat een heel ander licht op de leveringsplicht die boeren hebben, en dat zeg ik als zelfzuivelaar.

 • mtseshuis

  @boergert: Dat is een goeie ja, dan zijn wij ook vrij om eens een halve tank elders te verwerken...

 • Hodalen

  Vorm toch als nederlandse boeren eens 1 front, niet stoer gaan zeggen "Ach, de vorige keer kreeg ik ook niks." Dat was dan óók niet correct.
  De boer houdt zich aan de afspraak: hij/zij produceert de melk op een kwalitatieve wijze en op het erf is er gestrooid met zout/zand. De fabriek waar je de afspraak mee hebt, is verantwoordelijk voor zijn deel van de afspraak: het ophalen van de melk. Wordt dat niet opgehaald, dan wordt dat vergoed. Zo is de normale gang van zaken hier in Noorwegen, en ik vind het meer dan raar dat dat in NL niet zo is.
  Als de vrachtwagens niet kunnen rijden, omdat Rijkswaterstaat niet genoeg heeft gestrooid/overmacht, dan is dus Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de gelopen schade.

 • JONAS MTS

  We hebben er niet om gevraagd, het besluit de melk niet op te halen kwam van FC, zij dienen zich als C. sportief op te stellen en netjes af te handelen met de getroffen melkveehouders.

 • Fredrika

  We zijn een coöperatie, toch?

 • nejra

  Wij vinden dat FC moet vergoeden! En wel alle gedupeerde, dus ook de boeren die hun melk om andere redenen door FC weg hebben moeten laten lopen. Net zoals wij met de vogelgriep. Ze rijden langs onze stal naar de buren, maar niet naar onze melktank. Het vervoersverbod zou er om 14.00 afgaan Eerst overleg gehad om een extra melkmaal in de tank erbij te doen (7 malen wat mag bij calamiteiten) krijgen we om 11.00 telefoontje laat maar weg lopen wij komen niet, krijgen het niet geregeld. Hoor ik een paar uur later dat ze helemaal geen moeite gedaan hebben om het uberhaubt te bekijken. Maar ik ben bang dat wij als Boeren aan het kortste eind trekken.

 • Blankenham

  Als lid van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina zou iedere lid/ondernemer/boer (noem het zoals je wilt) gecompenseerd willen worden als hij/zij zijn melk moet laten weglopen door overmacht. De coöperatie kan de financiële gevolgen beter dragen dan de individuele boer. Dat is de reden dat we een coöperatie zijn. Er is in het verleden bewust gekozen dat de coöperatie (gezamenlijke leden) eigenaar is van Friesland Campina.

  Verder wil ik nog opmerken, dat het niet ophalen van de melk niet kwam omdat de toegangen van de boerderijen niet toegankelijk waren. Er zijn hier in de omgeving diverse boeren die heel veel werk hebben gemaakt van het toegankelijk maken van de weg en erf en waar de melk vervolgens nog moest worden geloosd. Heel zuur.

 • Vhouder

  schade vergoeden hebben daar genoeg ellende gehad

 • 344412

  Waar ben je anders een coöperatie voor? Vergoeden.

 • melkveehouder wim

  gewoon vergoeden hier ben je een cooperatie voor hier kan geen enkele getroffen boer iets aan doen

 • vandenbrandcv1

  Inderdaad heel vervelend wat er gebeurd is. Maar waar ligt de grens wanneer er wel of niet geholpen wordt. Er zijn al meer gevallen geweest waarbij er geen melkgeld werd uitgekeerd zoals de evacuatie van midden NL in het rivierengebied, de stroomstoring Bommeler- en Tielerwaard, dierenziektes etc.

 • PIETER123

  Sinds 1979 is er veel veranderd toen werden heli's ingezet om melk op te halen.Nu lijkt het meer op een overdrukventiel voor Campina.Als het een overdrukventiel functie heeft dan een onderbouwing en een vergoeding is dan logies.

 • Bertens

  Ondernemersrisico.

 • harmelling

  Dit moet vergoed worden natuurlijk , kijk naar de RMO die op de kop in de sloot lag.
  Ophalen was niet verantwoord.
  Die boeren die net aan de beurt waren die dag of nacht hadden dom weg pech.
  Diegene die de tank net leeg hadden hadden geluk dus.

 • vogelspijker

  bedrijven die toevallig op die dagen leeg gehaald hadden moeten worden zijn dus de dupe ,anderen niet? kosten gezamenlijk dragen mijn inzien.
  een jong vee opfokker uit Drente voor heen was ik ook melkveehouder.

 • vofnagel

  Je hebt een leveringsplicht
  De fabriek heeft een afname plicht lukt dat niet dan blijft de fabriek in gebreke.
  Vergoeden dus

 • Fryslanboppe

  Reglementair hoeft de fabriek de melk niet te vergoeden. Vanaf buiten komend onheil zo is de regel. Maar we zijn een coöperatie en vanuit die gedacht zeg ik UITBETALEN! ! Dit was voor beide partijen overmacht.

 • Fryslanboppe

  Reglementair hoeft de fabriek de melk niet te vergoeden. Vanaf buiten komend onheil zo is de regel. Maar we zijn een coöperatie en vanuit die gedacht zeg ik UITBETALEN! ! Dit was voor beide partijen overmacht.

 • gradje1966@

  Waarom nu wel betalen ? Toen de Maas en de Waal
  buiten zijn oevers traden en de melk bij een aantal
  boeren niet kon worden gehaald werd er ook niet betaald
  Hier kon ook niemand wat aan doen. Ik zie geen verschil met nu

 • breukers1

  Kan een akkerbouwer z'n oogst ook vergoed krijgen als die (deels) niet geoogst kan worden door wateroverlast? we praten over de productie van 1 of 2 dagen, niet die van een jaar!!! 2 dagen op 365 is ongeveer 0.5% van de productie. Niet te min als ze het vergoed kunnen krijgen prima, Zonee, dan niet zeuren.

 • alco1

  Kennen allen de bovenstaanden de betekenis "COÖP".

 • leo,s vriend

  Margaritha 30, DOC heeft alle melk wel kunnen ophalen?

  Waarom schrijven ze vandaag dan dat zij ( en Noorderland melk) wel alle niet opgehaalde melk vergoeden?

 • japke33

  Zolang het een cooperatie is, en er enorm winst gemaakt wordt door diezelfde cooperatie, zou het niet meer dan eerlijk zijn om de schade te vergoeden. Maar ja, FF kent volgens mij het woord eerlijk niet meer.....

 • mkwiersma

  Als FC gaat vergoeden dan ook nog even naar vorig jaar kijken, tijdens de vogelgriep werd er ook niet over gesproken. Waren maar 100 FC-boeren. Nu een grote groep gedupeerden en dan wel vergoeden zeker...

 • koekip

  Als men calamiteiten in het verleden kijkt kan dit gewoon niet vergoed worden. Het coop gevoel werd eerder ook niet uitgevoerd

 • Herbert

  Alle melkveehouders weten weer wat het waard is dat de melk "normalerwijs" elke 3 dagen (meestal op een vast tijdstip opgehaald wordt..... Vraag een varkenshouder of pluimveehouder maar eens naar afleverplanning;)Vergoeden gaat alleen de ledenraad van RFC over..
  NU vergoeden geeft ook precedentwerking voor later en naar mijn inzien ook naar het verleden.. (Vogelgriep)

 • Peltjes

  Bij vogelgriep moet je bij de pluimveehouderij zijn.
  Bij brand bij de verzekering van het verbrande opject.
  Bij stroom uitval bij de energiecentrale.
  Akkerbouwers kunnen zich verzekeren tegen water overlast.
  Bij ijzel moet een coop. gewoon vergoeden. Voel je je als boer daar niet goed bij, ga dan naar een particulier, want dan ben je iemand voor wie alleen het eigenbelang telt.
  Wat een gezeur. Volgende keer kan een ander deel van het land aan de beurt zijn.

 • groot731

  @breukers: vind dit meer het vergelijk als je aardappels id bult zitten en dan niet worden gehaald...

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.