Rundveehouderij

Achtergrond

Zuiglammeren duurder bij beperkte aanvoer

De zuiglammeren op de veemarkt in Leeuwarden zijn opnieuw wat duurder verkocht. De notering werd met €5 verhoogd naar €115 per stuk. Daarmee komt de notering €2 boven het niveau van vorig jaar.

Dit klinkt misschien als hosanna, maar dat is zeker niet het geval. De prijzen van zuiglammeren blijven dit seizoen achter op vorig jaar. Daarbij worden er ook nog eens een stuk minder lammeren verhandeld. Veel schapenhouders laten de lammeren nog even lopen. Er is voldoende gras beschikbaar en daarbij komt eind september het offerfeest er weer aan, waardoor de vraag naar lammeren traditiegetrouw toeneemt. Wel ligt de aanvoer momenteel dusdanig laag dat het er op lijkt dat veel schapenhouders op hetzelfde paard wedden, maar dat lijkt van latere zorg.

Beperkt aanbod houdt prijzen in de benen

Het is momenteel dus vooral het beperkte aanbod wat de prijzen in de benen houdt. Een hogere aanvoer kan de prijzen snel laten dalen. Hoofdreden voor de druk op de prijzen zijn vooral de lage prijzen in Engeland. Ook daar doen ze trouwens geen goede zaken en wordt er veel geklaagd over goedkope import uit Nieuw-Zeeland.

Prognose: bij beperkt aanbod prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.