Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:11 jun 2015

Automatisch voeren spaart tijd

Vleeskalverhouders zijn dagelijks veel tijd kwijt aan het voeren van ruwvoer. Drie automatische voersystemen bieden arbeidsverlichting.

In de varkens- en pluimveehouderij is de automatiseringsslag in het voeren al ver doorgevoerd. Dat kan in grote mate computergestuurd, wat ook in de kalverhouderij mogelijk is. Afgelopen jaar hebben drie fabrikanten automatische ruwvoersystemen geïntroduceerd: de VitalFeeder van Jansen Livestock Equipment, de Calffeeder van Nijborg Agri en het voersysteem van Frens Kalvotech. De kosten voor een bedrijf met 1.000 kalveren variëren van € 80.000 tot € 100.000.

Ruwvoersysteem van Frens Kalvotech

De automatische ruwvoerverstrekker van Frens Kalvotech maakt gebruik van een vaste menger van Vliebo met een inhoud van 1.500 liter.

De menger heeft twee draaisnelheden, een voor het mengen en een voor het uitdraaien van ruwvoer. Stro kan handmatig worden gegeven of met een strodosator.

De maximale lengte van het systeem is 300 meter per buis. De lage transportsnelheid en de opstaande randjes in de uitloop van de menger voorkomen het ontmengen van stro en brok. Het 
systeem werkt met een geplastificeerde rvs kabel.

Het systeem is per trog voorzien van een dosator met een inhoud van 3 liter, dat is ongeveer 1,2 kilo mengsel. Dit levert een kleine voergift per trog op, maar omdat het systeem tot twintig voerbeurten per dag kan draaien, krijgt elk kalf probleemloos zijn maximale portie ruwvoer.

Bij dit systeem is sprake van een rondlopende leiding die uitkomt boven de menger. Restanten vallen terug in de menger en gaan opnieuw rond. De valpijpen bestaan uit twee delen, zodat de buis uit elkaar te halen is als de kalveren over de voergang in en uit de hokken moeten.

Beweeg over de rode cirkel voor meer informatie.

VitalFeeder van Jansen Livestock Equipment

De VitalFeeder van Jansen Livestock Equipment bestaat uit een centrale voerkeuken met een menger, een strobunker en een dosator voor mineralen.

De menger met 160 liter inhoud mengt en weegt de porties voer voor elk doseerpunt. Vanuit de voerkeuken wordt het voer getransporteerd door één tot vier rvs buizencircuits. Een circuit met acht bochten heeft een maximale lengte van 400 meter.

Het systeem werkt met een rvs kabel die het voer goed lost bij de pneumatische aftappen, zodat er geen voer terugkomt. Hierdoor hoeft de veehouder niet in te leveren op capaciteit. Rantsoenen met 20 procent (koolzaad)stro zijn met gemak te voeren. De maximale capaciteit is 1.000 kilo per uur.

In de voercomputer zijn rantsoenen, voercurves, aantal voerbeurten per dag en aantal dieren in te stellen. Met behulp van de voercomputer kan de veehouder twintig verschillende rantsoenen op basis van dertig soorten grondstoffen voeren. De aantallen dieren zijn simpel aan te passen wanneer dieren verplaatst worden of uitvallen. De voercomputer is ook in de stal te bedienen vanaf smartphone of tablet.

Calffeeder van Nijborg Agri

De Calffeeder van Nijborg Agri bestaat uit een Sieplo-menger met een strodosator. De capaciteit van de menger hangt af van de keuze van de kalverhouder.

De strodosator heeft een inhoud van 800 kilo. De menger kan voorzien worden van een aparte dosator voor mineralen. De aandrijving werkt met een kunststof ketting. De buizen zijn van rvs en de bochten van kunststof, voorzien van rvs snelsluiters.

De lengte van een circuit is maximaal 400 meter. Voor elke bocht gaat daar 10 meter vanaf. Op de dosator kan de veehouder tot vier circuits aansluiten.

Per trog is het systeem voorzien van een rvs valpijp met een doorzichtige voorkant. De valpijp is vierkant, waardoor er grotere volumes doorheen kunnen dan bij de eerste ronde versie. Het systeem kan rantsoenen met een strogehalte tot 20 procent vervoeren. Dosering gaat per twee hokken, dus per tien à veertien kalveren.

De voercomputer bedient een pneumatisch ventiel dat boven de valpijpen zit. Het rantsoen is per valpijp in te stellen en er kan meerdere keren per dag worden gevoerd. Instellen van de voercomputer kan via pc en smart­phone. Zo kan de boer vanuit de stal aanpassingen doorvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.