Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Zuivelnoteringen blijven heuvelafwaarts gaan

De zuivelmarkt voelt deze maanden aan als een onbekende weg door heuvelachtig terrein. Na een kort piekje in februari en het eerste deel van maart lijkt voorlopig de daling weer aan te houden.

Het meeste opzien baarde deze week de Fonterra-veiling, die ondanks een klein aanbod met gemiddeld meer dan 8 procent in prijs daalde. In euro's was het effect nagenoeg verwaarloosbaar. Dus zou je kunnen zeggen dat de Europese noteringen er niet door hoeven zakken, maar probleem is wel dat Europa na nog zo'n veiling over twee weken duurder is op de wereldmarkt dan Fonterra. Dan gaat het exportvoordeel verloren. En er zijn misschien wel meer kapers op de kust, want bij de Amerikanen hopen de voorraden zich ook op. Vooral nu ze al een tijdlang nauwelijks meer exporteren. Hun producten moeten toch een keer het pakhuis uit.

Dat zijn echter nog zorgen van later datum. In de EU keldert met name de markt voor de halffabricaten, zoals mageremelkconcentraat en ook room. Oorzaak is dat de afzet van poeders en ook kazen stagneert, terwijl de productie al snel weer aanzwelt.

Voor de melkveehouderij is te hopen dat zich snel een nieuwe grote koper aandient, eentje van het formaat Rusland of China, en dat de melkproductie vanaf 1 april niet al te wild omhoog gaat.

Zuivelkopers leunen deze weken alvast weer een beetje achterover. Ze willen eerst wel eens zien hoe groot de verkoopnood volgende maand wordt bij de producenten, en gaan dan pas orders plaatsen. Van een paasvraag is ook heel weinig te merken.

Prognose: lagere prijzen

Eén reactie

  • Tearpoal

    Volgens de stropdasjongens van de RABO blijft de melkprijs 35 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.