Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Qlip komt met weidegangindicator

Wageningen – Onderzoeksbedrijf Qlip presenteert komende dinsdag tijdens de Food Valley Expo in Wageningen haar nieuwe weidegangindicator.

Met deze indicator is te bepalen of het aannemelijk is dat de koeien melk hebben geproduceerd op basis van vers gras. Volgens woordvoerder Arjan Bom op de website van Food Valley is de weidegangindicator een middel voor continue monitoring en borging van weidegang.

Infraroodtechnologie

Dagelijks worden in het laboratorium in Zutphen 50.000 rauwe melkmonsters geanalyseerd op basis van infraroodtechnologie. Dit creëert voor elk melkmonster een uniek spectrum dat informatie geeft over de specifieke samenstelling van melk. Aan de hand van dit spectrum kan volgens Qlip ook gezien worden of er sprake is van opname van vers gegraasd gras. Genoemde techniek biedt nog veel meer mogelijkheden. Zo werkt Qlip onder andere aan de ontwikkeling van indicatoren voor slepende melkziekte, pensverzuring en methaanuitstoot.

Laatste reacties

 • alco1

  Stal voeren voldoet dus ook?

 • farmerbn

  Weidegang is toch niet hetzelfde als gras-eten?

 • a van Gerwen

  Heb je weer wat uit te leggen als door een periode van slecht weer of droogte, de grasopname daalt. Ik voorzie weer extra controles, liefst onverwacht.

 • kleine boer

  Gewoon paar x per seizoen bij een ieder die opgeeft voor weidepremie onverwacht controleren zijn er maar paar die zaak bedonderen vissen ze er dan wel uit. Bij de meeste is de premie maar bijzaak en beweiden toch wel maar het is mooi meegenomen. Bij controle is echt wel te zien of er beweid word of dat het door droogte bv tijdelijk wat minder gras is. Ik ken er nu zonder heining die weidegang incasseren dat vind ik niet kunnen hebben paar droge op een klein perceeltje lopen en dat moet dan voor het oog genoeg zijn.....

 • Weerkundige

  DAN IS 1HA UITLOOP OOK GEEN WEIDE GANGWANT DIE VALLEN DAN OOK DOOR DE MAND

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.