Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Zwakke zuivelmarkt met weinig lichtpuntjes

Een duidelijk beeld schetsen van de zuivelmarkt in Europa valt niet mee. De markt voor melkpoeders lijkt rustig en dalend, de kaasmarkt blijft licht positief en de vloeibare markt is paniekerig en ook dalend.

Het laatste wordt veroorzaakt door een hernieuwde  en onverwachte toename van de melkaanvoer in Europa. Daardoor is er even meer melk dan de markt kan en wil absorberen. Veel Europese voedingsbedrijven stellen zich al in op een soort zomerregime, met daarbij een iets lagere consumptie van een aantal zuivelgerelateerde producten.

Bovendien is de vraag naar melkconcentraat redelijk stabiel. Dat geeft druk op de noteringen voor concentraat, magere melk en rauwe boerderijmelk. Zelfs vanuit Zuid-Europa is de vraag momenteel zwak. Ook de notering van verse room staat onder druk door de zwakke vraag en relatief hoge aanvoer.

De hoge aanvoer lijkt van korte duur, de zwakke vraag is niet direct weg. Er is in de eerste 4 maanden van 2014 veel melkpoeder geëxporteerd, maar dat is volgens de handel bijna allemaal het gevolg van verkopen in de laatste maanden van 2013 en begin 2014. Sindsdien zijn de verkopen zwak geweest, zo wordt geklaagd. Het perspectief lijkt ook matig. Het prijsniveau van de zuivel in Europa is vrij hoog en na de zomer komt er weer volop en waarschijnlijk goedkopere Nieuw-Zeelandse poeder op de wereldmarkt.

Voor de kaasindustrie ziet het perspectief er momenteel iets beter uit. De noteringen voor foliekaas zijn nog steeds licht stijgend en zelfs Rusland lijkt weer in de markt. De kaasnotering moet ook omhoog, want ze is nog altijd te laag om het huidige melkprijsniveau goed te ondersteunen.

Prognose: zwakke markt

Laatste reacties

 • koestal

  Het is vakantietijd ,dan ligt de handel op een laag pitje

 • nak

  china heeft een beetje te veel poeder, dan ligt de handel een poosje op een laag pitje

 • Fermer

  Dan maar hopen dat de Chinezen geen vakantietijd hebben, want dan heb je dubbelop handel op een laag pitje.

 • landboer

  melkaanvoer in Europa zegt toch niks over de wereldmelkprijs word hier altijd beweerd!

Of registreer je om te kunnen reageren.