Rundveehouderij

Achtergrond 2400 x bekeken 9 reacties

Hoge melkaanvoer en zwakke vraag gooien roet in het eten

De onverwacht hoge en in sommige delen van Europa weer hogere melkaanvoer gooit roet in het eten bij het prijsherstel in de zuivel.

Ook het matige zomerweer zet de markten onder druk. Gevolg daarvan is dat in de afgelopen week veel zuivelprijzen weer terugzakten. De situatie is niet te vergelijken met die in april. De piek is nu minder hoog dan toen. Bovendien is flink meer verwerkingscapaciteit beschikbaar, maar ook nu liggen weer fabrieken ongewenst stil. Bij gebrek aan echt mooi weer is de roommarkt bovendien zwak. De ijsfabrikanten moeten wachten op zonniger weer.

Door de zwakke markt viel de prijs voor melkconcentraat met enkele vele honderden euro's per ton terug in prijs naar €1.800 tot in het beste geval €1.900 per ton. De roomnotering daalde naar zo'n €4.000 per ton, terwijl ook de boterprijs flink omlaag gleed. naar ongeveer €3.500 per ton. Dit heeft naar verluid ook te maken met een nieuwe tender voor Nieuw-Zeelandse boter.

Bij de poeders is het beeld al niet veel beter. Magere melkpoeder noteert bij het Productschap Zuivel nog €2.840 per ton, maar de spothandel beweegt zich al rond het niveau van €2.750 per ton en lager. Voor volle melkpoeder en melkpoeder voor veevoer is het beeld weinig anders. Zelfs de opmars van de kaasnotering stagneert, al hoeft nu niet per se veel melk in de kaasbak. De zuivelindustrie wilde de prijs voor foliekaas graag naar zo'n €3,40 per kilo optrekken, maar dit bleek onhaalbaar.

De spotmarktnotering voor rauwe melk leed ook onder de zwakke markt en moest zo'n 4 cent per kilo prijsgeven.

Prognose: dalende noteringen.

Laatste reacties

 • W Geverink

  De markt is nu al overvol. Dan moet je als melkveehouder toch denken van wat als we met zijn allen nog eens 20 of dertig procent meer gaan melken?

 • alco1

  Zo gaat dat W Geverink. Goede prijzen doet het aanbod stijgen. Maar als bij ons het quotum weg is kunnen we ook meeliften met de hoge prijzen. en bij lage prijzen inkrimpen zonder verplichting.

 • W Geverink

  Daar weten de varkenshouders alles van alco1. Tussen een topjaar en een rampjaar zitten maar een paar procentjes aanbodverschil. Bovendien is het voor de Noord Amerikaanse varkenshouderij een waaaanzinnig topjaar terwijl het voor jullie een jaar is waar je niet over naar huis hoeft te schrijven.

 • koestal

  7 magere jaren,dan weer 7 vette jaren ,zo was vroeger de varkenscyclus,misschien geld dit ook voor de melkprijs,maar ik denk dat er heftige schommelingen komen met kortere tussenpozen

 • Piet, Midden-Europa

  Tsja W Geverink, zo is het !!! Maar wat moet je doen als je aan produktie-koorts lijdt ???... Gelukkig heb ik er geen last van, maar in de Agrarische sector met name in NL neemt het CHRONISCHE VORMEN AAN !!!!! Bovendien heeft vooral in Denemarken en Duitsland reeds intensieve EXPORT van boven genoemde deugden plaats gevonden. Winst speelt geen rol, ''produktie is in''

 • Mels

  het scenario is ingezet.......

 • nak

  zonnig weer gaat de room markt niet meer redden in 2014. Maar wie weet trekt de wereld markt voor boter met 50% aan de komende weken.

 • Koen Franken

  Denk dat hier wel Kamervragen over komen

 • steenbok1

  geen paniek zuivelprijs wordt de komende jaar geen probleem

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.