Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Voorlopige export slachtrunderen naar België mogelijk

Doetinchem - De uitvoer van slachtrunderen vanaf Nederlandse verzamelplaatsen naar België en Duitsland is voorlopig weer mogelijk.

De periode waarin dit kan loopt tot 1 maart, dit melden handelaren.

De export van Nederlandse slachtrunderen vanaf verzamelplaatsen (waaronder veemarkten) ligt vanaf 1 november stil. Op die datum kreeg België de nieuwe IBR Artikel-9-status. Ook de export naar Duitsland zou vanaf 1 januari aan banden komen te liggen. Dit terwijl de export naar Duitsland al jaren gewoon door liep bij dezelfde IBR Artikel-9-status.

Vee&Logistiek Nederland heeft zich ingezet om het exportverbod van tafel te krijgen en is met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) in gesprek gegaan. Dit heeft ertoe geleid dat er gisteren weer Nederlandse slachtkoeien naar België zijn vervoerd.

De NVWA heeft Vee&Logistiek Nederland tot 1 maart gegeven om een overeenkomst te sluiten met de Belgische en Duitse Chief Verterinary Officer (CVO) over de export van slachtrunderen. De CVO's van beide landen moeten op papier toestemming geven voor de invoer van de slachtrunderen vanaf de verzamelplaatsen. Dit om de export na 1 maart te kunnen behouden.

Laatste reacties

  • geen boer

    bij de nVWA-top is iedere praktijkkennis inmiddels verdwenen. God zij dank dat er nog capabele werkvloerambtenaren zijn, hoewel dat ook een uitstervend ras aan het worden is. Een totaal mislukte fusie heeft behalve een verpeste werksfeer een ongelofelijke bureaucratisering opgeleverd. Iedereen houdt voornamelijk zijn eigen stoep schoon.
    Om dit te verbloemen gaat de top steeds luidkeelser tegen de sector trappen. EZ, waaronder de NVWA ressorteert, laat het door onkunde, desinteresse en hengelen naar mooie Brusselse baantjes maar gebeuren.

  • schoenmakers1

    wel heel veel inzicht in de praktijk voor een geen boer

Of registreer je om te kunnen reageren.