Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Lichtpuntje room gaat ook kopje onder in melkplas

Met het dalen van de roomnotering gaat ook het laatste lichtpuntje op de zuivelmarkt kopje onder.

Eind vorige week werd nog meer dan €4.000 per ton betaald voor room, deze week ging er €200 tot €250 van de notering af. Voor volgende week staan de signalen nog verder op rood. Er zijn inmiddels prijzen vastgelegd voor €3.400 tot €3.300 per ton. Ook de noteringen voor magere melkconcentraat en rauwe melk gaan verder  omlaag. Concentraat verloor licht aan prijs en zit nu op zo'n €1.300 per ton. Spotmelk noteert franco fabriek rond de 29 cent.

Veel verwerkers beperken de aanvoer van vloeibaar product. Zij hebben de piek in de leveringen aan supermarkten en levensmiddelenbedrijven gehad en willen niet met onverkoopbare voorraden blijven zitten. Het meeste vloeibare product dat nu nog de markt op moet, gaat naar de poeder- en botermakers. Die gaan echter niet veel meer betalen.

De notering voor mageremelkpoeder kruipt steeds verder onderuit. Mageremelkpoeder voor humane voeding zit nog enkele tientjes boven de €1.700, ofwel nog maar €20 tot €30 per ton boven het interventieniveau. Mageremelkpoeder met bestemming diervoer brengt minder dan €1.600 per ton op.

Met de kaasnotering gaat het al evenmin goed. Foliekaas noteert momenteel rond de €2,10 per kilo (in de supermarkt vaak nog meer dan het dubbele, maar dat is nog op basis van oude contracten), terwijl de tendens nog altijd dalend is. Het wachten is op het moment dat voorraden de interventie in stromen, maar begrijpelijk is dat bedrijven daar ook niet op zitten te wachten. Zeker niet als de markt nog lang slecht kan zijn.

Prognose: dalende prijzen.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Tja, en de NZO en LTO hebben jaren lang nagedachtover het einde quotum en hoe daar mee om te gaan.
  Kan de boerderij een lijstje maken van alle zuivel bestuurders, wat ze verdienen en een klein opmerking van hun standpunt van giga miljard veel melk produceren?
  Ik mag hopen dat deze bestuurders geen bonus krijgen......

 • Fermer

  Ishtar, ze zitten met elkaar, boerenvertegenwoordigers en de melkfabriekjongens, aan tafel en denken slechts in omzet. Directies willen Grote Bedrijven. Zoveel mogelijk liters Grondstof verwerken. Je ziet het aan de nieuwe topman bij Vion, ze gaan alleen voor de Grote Bedrijven. Net als hier in Frankrijk, de FNSEA, de franse LTO, topbestuurders hebben baantjes bij de grote franse melkverwerkers en vullen er directiestoelen tijdens of na hun boeren vertegenwoordigers baantje, ze zitten in commisies die de melkprijs bepalen, betaald, en alle tegengas wat men de melkmultinationals geeft is van tevoren met hen en de overheid ruimschoots overlegd. Ze hebben samen idd goed nagedacht over het post-melkquotum tijdperk, maar verwacht van hen als boer geen steun.

 • steenbok1

  de tijd dat alle prijzen weer gaan stijgen komt steeds dichter bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.