Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Onderzoek voeding moederdieren en kuikenkwaliteit

De Heus doet in samenwerking met Wageningen UR onderzoek naar de invloed van voeding van vleeskuikenmoederdieren op de ei-samenstelling en kuikenkwaliteit.

Een omvangrijk en meerjarig promotieonderzoek hiernaar is begin maart afgetrapt op het praktijkproefbedrijf van De Heus in het Brabantse Alphen.

Goede kuikenkwaliteit en goede start

De Heus wil meer inzicht verkrijgen in de relatie tussen het moederdier, de voeding en de kwaliteit van het vleeskuiken. De onderzoeksresultaten moeten bijdragen aan een goede kuikenkwaliteit en een goede start, zo meldt De Heus in een persbericht.

In het eerste deel van het onderzoek zijn de moederdieren als eendagskuiken op de proeflocatie opgezet en worden ze gevolgd tot het einde van productie.Deze moederdieren worden opgefokt op verschillende gewichtscurves. Binnen de gewichtscurves worden verschillende voeders gevoerd, waardoor verschillen ontstaan in de lichaamssamenstelling.

Kuikens gevolgd tot slachtleeftijd

Tijdens de productieperiode worden eieren uitgebroed op verschillende leeftijden van de moederdieren, van jonge moederdieren tot oude moederdieren. Deze kuikens worden onder gelijke omstandigheden gevolgd tot slachtleeftijd. Door te variëren in de gewichten, maar ook in de lichaamssamenstelling van de moederdieren, kan worden bekeken welke factoren het beste relateren aan een goede kuikenkwaliteit.

Bij het uitkomen van de eieren wordt de kuikenkwaliteit gemeten, waarna de kuikens worden opgezet en intensief worden gevolgd tot de slachtleeftijd. Aan de hand van deze informatie wordt de voeding van moederdieren geoptimaliseerd.

Onderzoeksresultaten in 2020

Het is volgens De Heus uniek dat verschillende schakels van opfok, vermeerdering, broederij tot aan de vleeskuikenhouderij binnen dit onderzoek met elkaar worden verbonden. In juni 2020 verwacht het alle resultaten te hebben van het eerste onderzoek.

Eén reactie

  • R. B.

    Vooral een duur onderzoek optuigen . Bekend is de uitkomst al want een goede basis is altijd erg belangrijk. Als je de moederdieren goed opfokt heb je ook een goede basis. Dit is erg belangrijk.
    Zo zie je maar weer voerfabrieken hebben zulke grote marges ze weten van gekigheid niet hoe ze het uit moeten geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.