Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Verkoop Oerei breidt uit

De verkoop van het Oerei wordt door Albert Heijn uitgebreid naar meerdere filialen. Vanaf 1 oktober zijn deze eieren in 106 filialen en online te koop.

Oerei is een concept van insectenkweker Protix waarbij scharrelkippen levende larven te eten krijgen. Het voer bevat geen soja en de kippen hebben een leefoppervlak dat minimaal gelijk staat aan de eis voor Beter Leven-keurmerk 3 sterren. Het Oerei werd in mei 2018 geïntroduceerd in alle XL-filialen van Albert Heijn (37 winkels). Vanaf week 40 zal Albert Heijn de eieren ook in andere filialen aanbieden. Het totaal aantal AH filialen waar het Oerei te koop is komt daarbij op 106. Welke winkels het worden is de keuze van Albert Heijn en nog niet bekend gemaakt.

Larven

De larven (van de zwarte soldaatvlieg) die worden gevoerd aan de kippen worden geleverd door Protix. “We zijn erg blij dat het Oerei zo goed ontvangen wordt door de consument en dat er dus echt vraag naar is. De opschaling naar meerdere filialen waar het Oerei in de schappen komt te liggen en verdere groei daarna kunnen we goed aan met onze huidige samenwerkende pluimveebedrijven”, zegt Roel Boersma van Protix.

Zichtbaarheid en acceptatie

Dat insecten populair zijn en steeds vaker worden gebruikt in de voedselketen is duidelijk. Eerder deze week liet minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer weten sterk achter het gebruik van insecten te staan en enthousiast te zijn over deze nieuwe manier van voedsel- en grondstofproductie. Om de sector te laten slagen zijn ook de volumes nodig.

Lees verder onder de tweet.

We verhogen de zichtbaarheid en acceptatie van insecten in de voedselketen

Protix vierde afgelopen vrijdag het ‘hoogste punt’ in de bouw van de nieuwe productielocatie in Bergen op Zoom (N.-Br.). Deze locatie zal in 2019 gaan draaien. In Dongen (N.-Br.) staat ook een fabriek en deze zal ook behouden worden. “We willen een echte impact hebben op het voedselsysteem. Het is daarom erg belangrijk om niet alleen insecten en insectenmeel te produceren, maar deze ook om te zetten in concrete producten voor de consument. Daarmee verhogen we de zichtbaarheid en acceptatie van insecten in de voedselketen. Het Oerei is daar een mooi voorbeeld van. Ook zijn we bezig met het voeren van levende insecten aan kalkoenen en de resultaten daarvan zijn veelbelovend. Zo zien we dat zelfs kalkoenen weer positief gedrag gaan vertonen”, zeggen Kees Aarts en Tarique Arsiwalla, directeuren van Protix.

Wetgeving rondom insectenmeel

Het voeren van insectenmeel aan landbouwhuisdieren is vooralsnog verboden in de Europese Unie. Het mag wel verwerkt worden in het voer van kweekvis en huisdierenvoeding. Levende insecten en insectenolie mag wel gevoerd worden aan landbouwhuisdieren. Insectenolie wordt bijvoorbeeld al verwerkt in biggenvoer. Volgens Arsiwalla van Protix, tevens bestuurslid van de internationale brancheorganisatie IPIFF, zal het echter niet lang duren voordat insectenmeel ook wordt toegelaten voor kippen.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Tussen kip en graan een extra schakel, de meelworm. Nu wordt ons steeds voorgehouden dat deze eiwit bron geen oppervlakte kost zoals soja teelt. Mijn internet geeft aan "Meelwormen eten meel van o.a. granen. Hieruit concludeer ik dat er voor de productie van deze eiwitbron wel degelijke grond nodig is en daarbij ieder stap binnen de productie -verliezen- optreden, lijkt me dat meer graan nodig is om via wormen de kippen te voeren. Zo niet dan is de worm inderdaad het Ei van Columbus. Meer produceren dan consumeren en dat in pikkedonker (zelfs de zon is niet nodig).

 • EmmyK

  Protix maakt gebruik van de larven van de Zwarte Soldaatvlieg. Deze voeden ze op schone reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Een mooie manier om een deel van het voedsel dat verspilt wordt weer om te zetten in hoogwaardige eiwitten.

 • Tinus1

  Nooit verkeerd om verbreding en vraag uit de maatschappij beantwoorden, jammer dat ze zich soms profileren boven de andere sectoren op oneigelijke argumenten. Zoals agratax al aangaf, ook de huidige dierhouderij zet zeer veel restproducten van de levensmiddelenfabrieken via mengvoer of rechtstreeks om in vlees, melk of eieren! Dus hier geld ook is een tussenstap wel zo efficiënt bij iedere diergroep?

 • EmmyK

  klopt Tinus. De insectensector is een nieuwe sector die langzaam een plek krijgt in de traditionele veehouderij en grondstoffen/voeringredientenmarkt. Naast het omzetten van reststromen, zitten er bij het gebruik van insectenmeel nog veel meer goede 'duurzame' componenten, zoals de mogelijkheid om een groot deel van het vismeel in het voer van kweekvis te vervangen. Wetende dat er ongeveer 4 miljoen ton vismeel per jaar wordt geproduceerd, is hier vanuit een duurzaamheidsperspectief nog veel te winnen.

 • Tuig

  Wordt vismeel gemaakt van afval van vis, dan schiet je er niet veel mee op lijkt me.

 • EmmyK

  Vismeel wordt gemaakt van vissen die hiervoor speciaal worden gevangen (vaak ansjovis). Slechts een deel van het vismeel bestaat uit afval van vis. Letterlijk worden dus de oceanen leeggevist voor vismeel en dit is dus niet verantwoord en duurzaam. Het kost 4-5 ton vis om 1 ton vismeel te maken.

 • el

  Worden weer banen gecreëerd! Werken omgaan het werken te blijven!

 • Maas1

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.