Pluimveehouderij

Nieuws 14 reacties

BMC Moerdijk draait weer

Mestverbrandingscentrale BMC Moerdijk draait sinds deze week weer. BMC meldt dinsdag 7 augustus weer te zijn gestart met het verwerken van pluimveemest.

De centrale lag vanaf begin mei stil vanwege grote onderhoudswerkzaamheden, die 6,5 week langer duurde dan in eerste instantie ingeschat, omdat extra werk nodig was aan de stoomturbine. De bedoeling is dat de installatie nu weer tot tenminste 2029 mee kan. Belangrijke onderdelen van de installatie zijn geïnspecteerd en gereviseerd.

Opnieuw jaren betrouwbaar mest verwerken

Luc Westdorp, operationeel directeur van BMC Moerdijk, laat weten: “Nu deze grote revisie succesvol is afgerond, kunnen we net zoals de afgelopen jaren opnieuw jarenlang op betrouwbare wijze pluimveemest verwerken, duurzame elektriciteit produceren en as produceren die ingezet wordt als meststof in de landbouw. Hierdoor leveren we een bijdrage aan de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen.”

Laatste reacties

 • el

  Jammer ,die goede mest verbranden!

 • jawij101

  el , je snapt er blijkbaar niks van.
  Is een domme reactie van je.

 • el

  Wij betalen om kippen mest op het land te krijgen@jawij.Er is wereldwijd gebrek aan mest!

 • Maas1

  @el ik geloof er niets van dat jij je land bemest met kippenmest daar zit voor Nederlandse normen vaak te veel fosfaat in,je zult plankgas over het bouwland moeten rijden om je land te bemesten.Financieel is deze meststof bovendien vaak in Nederland niet eens financiëel aantrekkelijk,bovendien moet het verhaal over BMC eens goed gelezen worden dan heeft deze vorm van mest verwerken meerdere gewenste duurzaamheids aspecten!

 • ed12345

  Fosfaat is niet oneindig op deze wereld Verbranden een goede keuze op de lange termijn betwijfel ik dat toch Toen ik nog boerde in canada betaalde ik duur om kippenmest te kopen en dan hoofdzakelijk om het fosfaat gehalte in de bodem op te krikken

 • ed12345

  Maas hier in Belgie wordt het wel gebruikt in de akkerbouw en in kleinere hoeveelheden ook in de fruitteelt

 • el

  Maïs uit de VS, soja uit Brazilië, mineralen uit oa China, en dan de mest verbranden. Dat is duurzaam?

 • Maas1

  @ed12345 dat is mooi zo heeft ieder land zijn normen blijkbaar,dat stuurt mede de markt.Na verbranden blijven er as resten over vol met mineralen deze worden afgezet in de akkerbouw voor de teelt van gewassen,het voedsel voor de dier en de mens dat dan weer wel.Maar er wordt uit kippenmest ook nog energie gehaald.

 • Maas1

  @el heeft meer dan 500 koeien ja ja maak dat de kat maar wijs!!

 • farmerbn

  Mensen die tegen mestverbranding zijn hebben een dubbele agenda of zien hun verdienmodel verdwijnen. Zonder mestverbranding krijg je geld toe als je mest afneemt. Door mestverbranding moet je geld betalen om mest te krijgen. Door mestverbranding heb je ook geen mestprobleem meer en dat vinden sommigen ook niet leuk. Ik ben groot voorstander om alle overschotmest te verbranden en de as als kunstmest op het land te gooien. Alle problemen in één keer opgelost maar dat zal wel niet de bedoeling zijn.

 • el

  Ga een taalcursus Engels en Spaans volgen ,en ga produceren waar de ruimte is , geen geouwehoer over fosfaat en stankoverlast en de mest kan gewoon op jouw eigen grond!

 • Maas1

  @el jouw woord keuze in jou schrijven is een terechte namelijk: geouwehoer.

 • Eppie113

  Maas 1, duurzaam is toch dat de mest naar het land gaat waar je het voer verbouwd ?

 • farmerbn

  Duurzaam is ook daar produceren waar de consumenten wonen. Waarom moeten de boeren steeds oprotten? Eerst uit de dorpskern en nu moeten ze het land uit. De boeren moeten hun mest brengen naar waar het voer vandaan kwam en de burger mag gewoon naar zijn eigen wc-pot. Waarom moet de boer van alles en de burger niks?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.