001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Amerikaanse vleeskuikenexport nog niet hersteld

De Amerikaanse vleeskuikenexport is nog niet hersteld van de vogelgriepuitbraken in de Verenigde Staten in 2015. Dat zei James Sumner, voorzitter van de Amerikaanse organisatie van pluimvee en eierexporteurs USAPEEC, tijdens de Braziliaanse veehouderij-beurs SIAVS.

Hoewel er alleen uitbraken bij legpluimvee- en kalkoenbedrijven waren, kwam volgens Sumner de grootste schade voor rekening van de vleeskuikensector. Verwoestend, noemde hij de epidemie. In totaal kostten de vogelgriepuitbraken de Amerikaanse pluimveesector volgens de USAPEEC-voorzitter $ 4,2 miljard (ruim € 3,5 miljard).

Export 10% onder het niveau van 2014

Volgens cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie USDA lag de pluimveevleesexport van de Verenigde Staten in 2016 nog bijna 10% onder het niveau van 2014, voor de uitbraken. Tot 2015 nam de Amerikaanse pluimveevleesexport jaarlijks toe. Vanwege vogelgriep sloten echter veel landen hun grenzen voor Amerikaanse pluimveeproducten, waaronder grote afnemer China. Nog altijd is de export hierdoor niet terug op het niveau van voor deze uitbraken en moeten nog exportmarkten herwonnen worden.

Foto: Reina de Vries
Foto: Reina de Vries

Twee kleine uitbraken

Afgelopen jaar waren er twee kleine uitbraken in Amerika. De reacties van andere landen hierop waren ditmaal veel proportioneler volgens Sumner, die ook voorzitter is van de International Poultry Council. “Ik denk dat de wereld aviaire influenza beter begint te begrijpen, en ook beter begint te begrijpen dat we ermee moeten leven. Zoals je ziet begint AI bijna endemisch te worden in zoveel delen van de wereld: Azië, Afrika, de Europese Unie. In de nabije toekomst komen we er misschien helemaal niet meer vanaf.”

Of registreer je om te kunnen reageren.