Pluimveehouderij

Nieuws

Andere stoffen in ChickFriend-middelen

Naast fipronil heeft ChickFriend ook een andere stof gebruikt in middelen, die geen toelating heeft als biocide: amitraz. Dat meldt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

De middelen zouden door ChickFriend zijn gebruikt voor vliegenbestrijding bij kalveren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de kalveren van een gemengd bedrijf met kalveren en pluimvee geblokkeerd dat naar voren kwam van administratie van ChickFriend, en doet onderzoek naar de aanwezigheid van amitraz in de dieren.

Ook op een ander bedrijf met alleen vleeskalveren zou het middel zijn gebruikt, volgens de administratie van ChickFriend. Hier waren echter geen kalveren aanwezig toen de NVWA dit bedrijf op 18 augustus bezocht. Bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is overigens wel een diergeneesmiddel op basis van amitraz toegelaten voor varkens en runderen. Bij pluimvee mag het niet worden toegepast.

Volgens Schippers bestaat het vermoeden dat ChickFriend ook aan andere middelen dan het bloedluisbestrijdingsmiddel Dega16 verboden stoffen heeft toegevoegd. De NVWA doet daar onderzoek naar.

Onderzoek naar fipronil en amitraz in eieren en mest

Bij de inval die de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA op 10 augustus deed, is aanvullende administratie van ChickFriend in beslag genomen. Naast het kalverbedrijf en het gemengde bedrijf met pluimvee/kalveren, kwamen hier nog vijf nieuwe pluimveebedrijven boven water. Bij de pluimveebedrijven is geen amitraz in eieren aangetroffen, meldt Schippers. De fipronil-uitslagen zijn nog niet bekend. De mest van deze bedrijven mag bovendien niet worden uitgereden, totdat monstername aantoont dat er geen fipronil en amitraz aanwezig is.

Het Openbaar Ministerie in België meldde 10 augustus het onderzoek daar uit te breiden naar onder andere een criminele organisatie en het illegaal verhandelen van diergeneesmiddelen, ‘mogelijk ook anders dan fipronil’.

Of registreer je om te kunnen reageren.