Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Belg verdacht van distributie fipronil-aangelengd product

De bedrijfsleider van een ongediertebestrijdingsbedrijf in het Belgische Ravels-Weelde wordt ervan verdacht fipronil te hebben toegevoegd aan een toegestaan middel voor bloedluisbestrijding. Hij zou dit aangelengde product hebben doorverkocht.

Het bedrijf zou fipronil hebben toegevoegd aan het middel Dega-16 en dit mengsel daarna verder hebben gedistribueerd. Dega-16 is natuurlijk product bestaande uit menthol en eucalyptus, dat wordt gebruikt ter bestrijding van bloedluis bij leghennen en is geschikt voor menselijke consumptie.

De bedrijfsleider is vrijdag 21 juli voorgeleid en officieel in verdenking gesteld van het invoeren en verkopen van antiparasitaire middelen en overtreding van de EU-verordening die maximumwaarde voor residuen in levensmiddelen van dierlijke oorsprong vaststelt. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) in België.

Eierbrekerij ontdekte fipronil in eieren

De Belgische overheid kwam het bedrijf op het spoor nadat een eierbrekerij in Sint-Niklaas melding deed bij het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) dat die fipronil had aangetroffen in eieren.

Ook in Nederland is fipronil aangetroffen in eieren van in ieder geval vier pluimveebedrijven. Diverse media linken dit aan een Gelders bloedluisbestrijdingsbedrijf, hoewel zowel inspectiedienst NVWA als het bedrijf zelf hier niet op wil reageren. Dit bedrijf zegt op zijn website ook gebruik te maken van het middel Dega-16 bij bloedluisbestrijding.

Bedrijfsleider onder voorwaarden vrijgelaten

Het OM in België wil vanwege het lopende onderzoek niet ingaan op de omvang van de situatie, de verspreiding van het product, of de tijdsperiode waarin het middel vermengd en verhandeld zou zijn. De bedrijfsleider is onder voorwaarden weer vrijgelaten. Een daarvan is een verbod om het product Dega-16 op enige wijze te verspreiden.

Gevangenisstraf en boetes dreigen

Er hangt de bedrijfsleider gevangenisstraf en boetes boven het hoofd. Voor het invoeren en de verkoop van antiparasitaire middelen is een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar mogelijk, en/of een geldboete van € 3.000 tot € 100.000. Voor het overtreden van de wet die maximumwaarden voor residuen vaststelt, staat een potentiële gevangenisstraf van acht dagen tot vijf jaar, en/of een geldboete van € 26 tot € 15.000.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.