Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

Mogelijk toch compensatie inkomstenderving ophokplicht

Leghennenhouders komen mogelijk toch in aanmerking voor een compensatie voor de schade die ze hebben door de langdurige ophokplicht als gevolg van de uitbraken met vogelgriep.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer op 9 mei gaf staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan dat de economische gevolgen van een ophokplicht normaal onder het ondernemersrisico vallen en daardoor niet in aanmerking komen voor een vergoeding, tenzij er sprake is van onevenredige schade. De Europese Commissie heeft echter aangegeven wel budget beschikbaar te hebben om de getroffen ondernemers bij te staan. Voorwaarde hierbij is dat de lidstaten zelf zorgen voor co-financiering bij het Europese budget.

Goed plan verwacht van sector

Van Dam is in afwachting van een voorstel van de pluimveesector hiervoor. Hij zegt bereid te zijn om de pluimveesector te ondersteunen als ze met een goed plan komt met een financieel-economische onderbouwing. Ondersteuning kan dan gebeuren met budget van het ministerie zelf of vanuit het diergezondheidsfonds.

Van Dam had liever gezien dat de Europese Commissie al tijdens de ophokplicht met een oplossing was gekomen voor de waardevermindering van de eieren van uitloopbedrijven die hun dieren verplicht binnen moesten houden. “Maar we hebben het wel voor elkaar gekregen dat we in Brussel in gesprek gaan over een oplossing voor de toekomst. Dat was zonder de Nederlandse inzet niet gebeurd’, aldus Van Dam.

Laatste reacties

 • b.brink1

  Onzin dat dit onder bedrijfsrisico valt. Het gaat uiteindelijk om de humane gezondheid dat deze regel wordt ingesteld. Het valt onder bedrijfsrisico wanneer je je kippen buiten houdt. Dan loop je willens en wetens het risico dat het jouw bedrijf treft.

 • Tonnis

  Als straks de regelgeving wordt versoepeld, dat je de hennen de helft van het jaar binnen mag houden, dan wordt het wel erg gemakkelijk om vrije uitloopkippen te houden. Ik denk dan ook dat de prijs dan op dit hoge niveau niet meer te handhaven is. Een consument laat zich geen rad voor de ogen draaien.
 • siebe66

  kunnen we hier als vleeskuiken houders ook voor in aanmerking komen?
  door die legkippen ligt onze export naar derde landen al maanden stil.

 • mpschrotenboer@gmail.com

  En ik mag hopen dat dit niet uit het diergezondheidsfonds betaald gaat worden. Deze pot is al lang leeg en als ik de berichten mag geloven komt er al een giga heffing aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.