001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

‘Meldingsgrens vogelgriep functioneert niet’

De uitvalsnormen zoals die in de wetgeving zijn vastgelegd als meldingsgrens voor aviaire influenza, functioneren niet. Dat zei Armin Elbers (Wageningen Bioveterinary Research) in een presentatie tijdens de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) in Venray.

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken zijn de Early Warning-criteria voor vogelgriep geëvalueerd, onder andere met behulp van productiegegevens van pluimveebedrijven die de afgelopen 5 jaar een introductie van laagpathogene vogelgriep (LPAI)hebben gehad.

Variatie in uitval tussen bedrijven

De normen functioneren niet, omdat er geen rekening wordt gehouden met de variatie in uitval tussen bedrijven, en ook niet met de leeftijd van het koppel, aldus Elbers. “De grens is aan het begin van de ronde te hoog, en aan het eind te laag.”

Uit analyse van de gegevens (van de uitval, de voeropname en het legpercentage) van koppels die zijn getroffen door LPAI blijkt dat in verschillende gevallen de eerste signalen al dagen tot soms zelfs twee tot drie weken eerder zichtbaar waren voordat de besmetting bevestigd werd. Echter, de uitval in die gevallen overschreed niet de wettelijke grenzen.

Wageningen Bioveterinary Research gaat het ministerie adviseren de meldingsgrenzen aan te passen. Het berekenen van hoe de actuele sterfte van een dag zich verhoudt tot het gemiddelde van de week ervoor zou een betere maatstaf zijn om besmettingen (eerder) te detecteren. “Bij een ratio van meer dan drie zou je willen dat uitsluitingsdiagnostiek wordt gedaan,” geeft Elbers aan.

Signalen combineren

De onderzoekers gaan nu kijken om het signaal bij verhoogde uitval te combineren met een signaal bij verminderde eiproductie, om ‘vals alarm’-signalen verder te verminderen. Elbers ziet verder perspectief in het digitaliseren van legkalendergegevens, zodat een rollend gemiddelde bepaald kan worden. Bovendien kan dan bijvoorbeeld via een app een automatisch alarm worden afgegeven.

Laatste reacties

 • hoevedako

  Weer een ingreep op de zelfstandigheid van de ondernemer, met daarbij weer een instantie die mee eet uit onze ruif.

 • zon

  Weinig behoefte aan die onzin,wie betaald de extra tijd en andere kosten die je er in moet steken ?
  En die geweldige digitalisering waar ze het over hebben blijkt gevaarlijk te zijn,hackers zijn steeds vaker in staat ergens in te breken.

 • oeleboele

  nee hoor, geen digitalisering want elk bedrijf is verschillend. Met verschillende persentages op elk vlak.
  het is immers ook nog es zo dat er bij lpg soms ook te snel geruimd wordt. Want die gaat wel vaker door een koppel, zonder dat dat opvalt. Moet er ´per ongeluk´ op dat tijdstip bloed geprikt op AI dan komt het wel aan het licht, maar ook heel vaak niet. Want wat is verhoogde uitval, dat is per bedrijf verschillend.

Of registreer je om te kunnen reageren.