001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Pluimveehouder: 'Ik heb niet de insteek ontsmetting te vertragen'

Een van de pluimveehouders wiens bedrijf door H5N8-getroffen is en van wie werd gezegd dat hij niet zou opschieten met de reiniging en ontsmetting van zijn stallen, zegt in een reactie dat zijn stallen volgende week voor de tweede keer worden ontsmet.

Ook zegt hijdat ze een week later voor de derde keer zullen worden ontsmet. Momenteel is de pluimveehouder bezig met de tweede reiniging van een van de stallen, de andere is al schoon. Na de derde ontsmetting kan het bedrijf AI-vrij worden verklaard.

Donderdag verschenen berichten dat diverse derde landen waarschijnlijk hun grenzen langer dicht zullen houden voor Nederlands pluimveevlees, doordat het erop lijkt dat het langer gaat duren voordat Nederland zijn AI-vrije status terugkrijgt. De Nederlandse pluimveevleessector zou daardoor onnodig lang(er) exportverliezen lopen. In de berichtgeving werd gewezen naar een van de door H5N8-getroffen pluimveebedrijven, die niet zo snel mogelijk de derde reinigingen en ontsmetting zou laten uitvoeren. Pluimvee-organisatie Avined had dit bevestigd. De betreffende pluimveehouder was niet bereikbaar voor commentaar.

De pluimveehouder die negatief in het nieuws kwam, reageerde vrijdag dat hij na het verwijderen van de mest uit zijn stal, twee weken na de ruiming en de eerste ontsmetting, zijn stallen direct de eerste keer heeft gereinigd. Hij heeft de werkzaamheden niet zo snel aangepakt als volgens de protocollen wellicht mogelijk was, omdat hij pas in mei weer dieren op zijn bedrijf krijgt. “Maar ik had niet de insteek om te vertragen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.