001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Hogan: geen uitzondering twaalf wekentermijn

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan blijft erbij: de twaalf wekentermijn voor vrije uitloopeieren blijft gehandhaafd.

De Europees commissaris nodigt Europese lidstaten wel uit om steun aan te vragen voor vrije-uitloopbedrijven die worden getroffen door de ophokplicht, in verband met de uitbraak van vogelgriep.

Bedrijven met vrije-uitloopkippen moeten hun eieren afwaarderen als de kippen langer dan twaalf weken niet buiten kunnen komen, als gevolg van de ophokplicht.

Hogan zegt dat in uitzonderlijke situaties steunmaatregelen kunnen worden getroffen, mits de lidstaat daarin voor de helft bijdraagt. Een woordvoerder van staatssecretaris Martijn van Dam zegt dat het ministerie niet van plan is om met eigen steunvoorstellen te komen, die mede door de Europese Commissie kunnen worden betaald. "We trekken geen belastinggeld uit voor iets wat uiteindelijk valt onder het bedrijfsrisico", aldus de woordvoerder.

SGP: Nederland moet compensatiemogelijkheid aangrijpen

SGP'er Bas Belder die samen met VVD'er Jan Huitema vragen stelde over de kwestie, reageert teleurgesteld op de brief van Hogan. "Een enorme domper", zegt hij. Hij vindt dat Nederland in elk geval wel de compensatiemogelijkheid moet aangrijpen. "Als dat de enige optie is, mag Nederland geen geld op de plank laten liggen."

In een brief aan het Europees Parlement zegt Hogan dat hij zich nog eens over de kwestie heeft gebogen. Aanpassen van de twaalf wekentermijn is volgens hem niet alleen juridisch ingewikkeld, het tast bovendien het consumentenvertrouwen aan. De termijn is ingesteld om de consument te beschermen en niet de producent, betoogt hij.

Marktstandaarden opnieuw onder de loep

Ondertussen zegt hij wel toe dat hij de marktstandaarden opnieuw onder de loep wil nemen, zeker nu blijkt dat de huidige regeling tekort schiet bij vogelgriepuitbraken die langer duren dan twaalf weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.