001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Franse justitie onderzoekt opzettelijke verspreiding vogelgriep

De officier van justitie in Parijs is een gerechtelijk vooronderzoek gestart naar mogelijke opzettelijke verspreiding van het H5N8-vogelgriepvirus in het zuidwesten van Frankrijk.

Het parket verdenkt een agrarische coöperatie in de regio Tarn ervan eind vorig jaar een vrachtwagen vol eendenkuikens naar mesterijen te hebben gestuurd, terwijl het ernstige vermoeden bestond dat die dieren besmet waren met het virus.

Justitie wil in samenwerking met de regionale gendarmerie en de inspectiedienst voor het milieu vaststellen ‘of de veehouders waar de eenden voor bestemd waren het slachtoffer zijn geworden van misleiding’, meldt persbureau AFP.

De kuikens zijn vanuit het dorp Almayrac in Tarn gestuurd naar bedrijven in Gers, Lot-et-Garonne en Hautes-Pyrénées, precies de gebieden waar de recente epidemie van H5N8-vogelgriep het meest heeft toegeslagen. Een fokkerij naast het bedrijf waar de kuikens vandaan kwamen was toen al besmet verklaard, stelt AFP.

Rapport over snelle verspreiding vogelgriep

Het juridisch onderzoek volgt op een rapport van het ministerie van landbouw over de snelle verspreiding van vogelgriep in dat deel van Frankrijk. Volgens de laatste opgave van dat ministerie zijn in de zuidwestelijke departementen inmiddels 227 bedrijven besmet. Dat aantal loopt al sinds begin dit jaar wekelijks met enkele tientallen op.

Of registreer je om te kunnen reageren.