001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 10 reacties

Laagpathogene vogelgriep in Zeeland

Op een pluimveebedrijf in Sint Philipsland in Zeeland is laagpathogene vogelgriep van het type H5N2 vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vrijdagmiddag bevestigd.

Koepelorganisatie Avined meldde eerder vandaag al dat het waarschijnlijk om een laagpathogene variant van het vogelgriepvirus ging, omdat er geen klinische verschijnselen bij de kippen waren hoewel die er wel zijn geweest. De voeropname en eierproductie waren eerder teruggelopen.

Ruiming

Om verspreiding van het virus tegen te gaan worden alle 42.000 legkippen op het bedrijf geruimd. Het gaat om een legpluimveebedrijf met vrije uitloop. Binnen een straal van 1 kilometer rond het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimveebedrijven. Zij mogen geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel vervoeren. Binnen dit gebied liggen geen andere pluimveebedrijven.

Pluimveearm gebied

De besmetting kwam aan het licht via het early warning-systeem voor vogelgriep, waarvoor enkele keren per jaar monsters worden genomen. Het bedrijf bevindt zich een pluimveearm gebied.

Avined doet een beroep op pluimveehouders en erfbetreders om alle noodzakelijke hygiënemaatregelen goed en voortdurend te blijven naleven. “Het voorkomen van een besmetting is altijd beter (en goedkoper) dan bestrijden”, aldus de organisatie in een nieuwsupdate.

Laatste reacties

 • douweh

  Alle kippetjes lekker naar buiten!!!!

 • Almagro

  Alle kippetjes lekker naar binnen. Eieren afrekenen op NOP, gezonde kippen en minder risico. De vogeltrek moet nog beginnen dus mooi op tijd. Boer blij, kip blij en supermarkt blij zeker als we kunnen blijven leveren. Consumenten kopen gewoon massa's eieren dat hebben we vorig jaar gezien. De enige die beginnen te mauwen zijn de dieren extremisten, ze zien het liever goed misgaan want de sector heeft nog maar een klein zetje nodig en ze hebben hun zin.

 • V

  Alle eitjes gelijk opwaarderen naar scharrel, ik ben voor.

 • Tonnis

  Absoluut de vrije uitloop niet op waarderen naar scharrel, deze pluimveehouders wilden een eigen notering en die hebben ze nu.

 • kuiken007

  kijk over 4 maanden maar weer naar de NOP. dan is freiland blij met een eigen prijs

 • Tonnis

  Neem van mij aan dat de gemiddelde nop notering over 2018 hoger zal zijn de gemiddelde freilandprijs.

 • kuiken007

  na pasen klapt hij in

 • Tuig

  Ik weet niet of de notering na Pasen in klapt. Zakken zeker, maar hoe ver?

 • Tonnis

  Ja, Pasen van 2019

 • Almagro

  Waag je nou niet teveel aan voorspellingen, je ziet wat er gebeuren kan. Calamiteiten veranderen in een klap alles. Nu is het Fipronil, toen was het AI in Amerika en volgende keer is het weer wat anders. Er lopen in de meest intensieve gebieden in Duitsland en hier nu zoveel kippen buiten dat het vroeg of laat zeker mis gaat. Het overkomt je zomaar, zelfs de beste bedrijven. Dan kan het eindigen met wat ruimingen hier en daar of totaal uit de hand lopen en de markt totaal ontregelen.
  Feit is en elk geval dat handelaren 7 ct bieden voor witte scharrel opzet na Pasen.
  Niet dat ik dit doe (ik heb een bloedhekel aan luizen en contracten) maar het lijkt een kostendekkende prijs. We kunnen ook dit afspreken: scharrel 7, 1* 8 en uitloop 9 ct. Daaronder niet verkopen, gewoon tijdje leegstand en verleasen is ook een optie. Ik blijf in elk geval eieren rapen van deze koppel tot de prijs te ver zakt en dan ga ik een half jaartje pleiten. Ik hoop voor ons allen dat ik ze daarvoor nog zeker minimaal 1 keer moet ruien.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.