001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Pluimveesector EU wil verruiming vrije uitloop

Vertegenwoordigers uit de Europese pluimveewereld hebben zich verenigd en roepen gezamenlijk de Europese Commissie (EC) op tot een herziening van de status van vrije uitloop-eieren en pluimveevlees.

De H5N8-vogelgriep, veroorzaakt door trekkende wilde vogels, houdt Europa nog steeds in de greep. Voor 80% van de vrije uitloop-leghennen in Europa geldt ondertussen dat ze onder een ophokplicht vallen. Deze verplichting is voor pluimveehouders opgelegd door de nationale overheden en blijkt tot nu toe succesvol te werken om de vogelgriep in te perken.

Einde termijn komt in zicht

In de huidige Europese regels mogen de kippen niet langer dan 12 weken binnen gehouden worden. Langer binnen houden zal een afwaardering van vrije uitloop naar scharrel betekenen. Voor veel landen in de Europese Unie zal deze termijn van 12 weken in de komende dagen gaan aflopen. Door deze termijn is het een reële mogelijkheid dat consumenten in de Europese Unie (EU) geen vrije uitloop-eieren meer kunnen kopen in de winkels. Daarnaast hebben pluimveehouders flink geïnvesteerd om aan de vrije uitloop-eisen te voldoen. Het afwaarderen van de eieren zal een zware aderlating zijn, aldus de EU-pluimveevertegenwoordigers. Het aanhouden van de 12 weken-termijn zorgt voor een ontwrichting van de keten, niet alleen voor de verse eieren, maar ook voor overige producten met eierproducten, geven de vertegenwoordigers van de sector aan.

Termijn opschorten

De gezamenlijke pluimveevertegenwoordigers vragen daarom de EC om de termijn van 12 weken op te schorten. Mark Williams, secretaris van de Europese handelaren in eieren en eiproducten (Euwe) benadrukt dat deze uitzonderlijke situatie roept om uitzonderlijke maatregelen.

De Europese handelaren in eieren en eiproducten, verenigd in Euwep, Copa en Cogeca, AVEC en Eurocommerce hebben dinsdag 31 januari gezamenlijk een oproep gedaan richting de Europese Commissie voor het herzien van de termijn voor vrije-uitloopstatus.

Laatste reacties

 • Tonnis

  Wil je in de toekomst, na 12 weken je uitloopstatus behouden, dan moet je volgens mij een extra wintergarten bouwen of je bestaande wintergarten niet mee laten tellen als bruikbaar oppervlak. Dan is het aan de consument ook uit te leggen. Zoals het nu is zijn ze gewoon gehuisvest gelijk scharrelkippen, daar is niets mis mee. Maar dan gewoon als nr. 2 stempelen.

 • farmerbn

  Niks meer dan normaal dat EC de kippenboeren helpt. Weide -melk van koeien die in de winter binnenblijven kan en mag ook.

 • eiboer

  zo is dat farmerbn

 • slatan

  Tonnis, een pluimveehouder met vrije uitloop moet altijd een wintergarten hebben. Ook nu met vogelgriep. Scharrel niet.

 • Tonnis

  Slatan dat klopt maar je kunt de wintergarten als extra ruimte hebben, maar bij de meesten is het mee genomen als bruikbaar oppervlak, d.w.z. heb je een wintergarten van 1000 m2 mag je 9000 kippen extra houden, maar dan moet wel de inrichting in de stal over voldoende water en voerlijnen beschikken en voldoende legnesten. Dus nu ze opgehokt zijn hebben ze evenveel ruimte dan scharrelkippen.

 • Tonnis

  Farmerbn en Eiboer dat mag dan wel zo zijn maar dat is ook volksverlakkerij.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.