001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

EU-commissaris: blijf waakzaam op vogelgriep

Waakzaamheid voor vogelgriep bij wilde vogels én bij pluimvee blijft geboden.

Dat stelt Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis in antwoord op vragen uit het Europees Parlement.

Andriukaitis zegt dat lidstaten en het pluimveebedrijfsleven alles moeten doen om de insleep van het virus tegen te gaan. Dit onder andere door het contact tussen wilde vogels en pluimvee te voorkomen. Hij benadrukt dat de mens vooralsnog niet te vrezen heeft. Tot nog toe zijn er geen besmettingen bij de mens met het heersende virus (H5N8) gerapporteerd. Het virus lijkt alleen voor vogels gevaarlijk te zijn.

Nieuwe meldingen in Oost-Europa

Hoewel de laatste uitbraak van vogelgriep in Nederland op eerste kerstdag was, is in de rest van Europa de rust nog niet wedergekeerd. Met name uit Oost-Europa kwamen afgelopen week verschillende nieuwe meldingen bij wereldgezondheidsdienst voor dieren OIE. Polen, Roemenië, Kroatië en Slowakije maakten melding van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 bij wilde vogels en bij pluimvee op zogeheten 'achtertuin-bedrijven'.

Toezichtsgebied bedrijf Stolwijk

In Nederland is vanaf zondag het toezichtsgebied rondom het besmette bedrijf in Stolwijk (Z.-H.) opgeheven, met de daarbij behorende vervoersbeperkingen. Mits er geen nieuwe uitbraken zijn wordt woensdag het laatste 10 kilometergebied rondom het bedrijf in Zoeterwoude (Z.-H.) vrijgegeven en eind van de week het gebied rondom het besmette bedrijf in het Duitse Kleve, dat ook een klein deel van Nederland treft (net onder het Gelderse Ulft). De landelijk geldende maatregelen, zoals extra hygiënemaatregelen voor eenden- en kalkoenbedrijven, de ophokplicht voor alle pluimveebedrijven en aanscherping bezoekersprotocollen blijven vooralsnog gewoon van kracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.