001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:18 jan 2017

CDA: lever maatwerk bij ruimingen vogelgriep

De ruimingsprotocollen bij vogelgriep moeten opnieuw onder de loep worden genomen. CDA‘er Jaco Geurts vraagt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) of het mogelijk is meer maatwerk toe te passen in minder pluimveedichte gebieden.

Hij stelde dat woensdag 17 januari aan de orde tijdens overleg tussen de Tweede Kamer en de staatssecretaris over de komende vergadering van Europese landbouwministers.Geurts vindt dat er gekeken moet worden naar de noodzaak van preventief ruimen in minder pluimveedichte gebieden. “Dat er bij een uitbraak in een pluimveedicht gebied, zoals op de Veluwe, binnen een kilometer geruimd wordt, kan ik begrijpen”, zegt Geurts in een toelichting. Maatwerk is nodig, vindt hij.

Afzet vlees gevaccineerde dieren

Daarnaast wil het CDA ook de discussie over de afzet van vlees van gevaccineerde dieren aanzwengelen. “Dan heb ik het over de veehouderij in de gehele breedte.”

Overigens is er voor hoogpathogene aviaire influenza (vogelgriep) nog geen vaccin dat de pluimveestapel kan beschermen. “Ik roep de staatssecretaris op om samen met de sector en wetenschappers onderzoek te doen naar oplossingen voor de vogelgriep. De gevolgen van dierziekteuitbraken zijn fors voor mens en dier.”Als een vaccin beschikbaar is en wordt ingezet, hoeft er niet meer te worden geruimd. Daarvoor is wel de garantie nodig dat producten van gevaccineerde dieren kunnen worden afgezet. “We moeten het hier echt over hebben”, zegt Geurts. “Dit komt elk seizoen terug. We kunnen toch niet elk jaar weer bedrijven gaan ruimen?”

Financiële gevolgen voor veehouders

Geurts diende in 2014 een motie in om in Europees verband de discussie aan te gaan over de financiële gevolgen voor veehouders en over de verwerking van producten van gevaccineerde dieren. De motie werd aangenomen, maar heeft niet tot ander beleid geleid, zegt Geurts: “Er is op een Europese top over gesproken, maar daarna bleef het angstvallig stil.”

Lees ook: Van Dam: ‘Dierenwelzijn in acht genomen bij ruimen pluimvee’

Of registreer je om te kunnen reageren.