Pluimveehouderij

Nieuws 3215 x bekeken

Draaiboek vogelgriep wordt aangepast

Het draaiboek bij een uitbraak van vogelgriep (hoogpathogene aviaire influenza, HPAI) wordt aangepast. Bij een vervoersverbod worden uitzonderingen gemaakt voor afvoer naar slacht, vervoer van kleine aantallen hobbyvogels en vervoeren en opzetten van eendagskuikens.

Daarnaast wil de staatssecretaris de regels voor beperkingen op het transport van bijvoorbeeld melk of veevoer aanpassen.

Van Dam zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat de pluimveehouderij wel verbeteringen moet aanbrengen in de zogenoemde bioveiligheidsprotocollen - maatregelen die genomen worden om in het algemeen verspreiding van besmettelijke ziekten tegen te gaan, waaronder goede hygiëne bij transport en bij het betreden van een erf of stal.

Ook voor het transport van mest worden nieuwe regels gemaakt, waarbij meer rekening gehouden wordt met de bestemming van de mest. Als mest wordt verbrand of vergist zal een eventueel virus dat niet overleven. Uitrijden van mest kan een risico op verspreiding opleveren, maar dat lijkt klein, aldus Van Dam.

Draaiboek uit 2003 herzien

Reden voor de aanpassing van het draaiboek is dat het nog dateerde van de uitbraak in 2003. De Europese regels bij een uitbraak zijn inmiddels veranderd en de zowel de wetenschappelijke kennis over de ziekte, als de kennis bij boeren en dierenartsen is fors toegenomen. De snelheid van handelen is verbeterd. "Dit heeft tot gevolg dat de kans dat een HPAI-uitbraak verspreidt, kleiner is geworden", aldus Van Dam. Hij vindt het een goede ontwikkeling dat de bioveiligheid en de hygiëne op pluimveebedrijven en in de pluimveeketen is verbeterd.

Blijf op de hoogte over vogelgriep via het dossier.

Of registreer je om te kunnen reageren.