Pluimveehouderij

Nieuws 3856 x bekeken 1 reactie

Voerleveranciers koppelen aan antibioticagebruik

Pluimveekoepelorganisatie Avined vraagt vleeskuikenhouders om in het Koppel Informatiesysteem Pluimvee (KIP-systeem) aan te geven welke voerfabrikant aan hen voer levert.

Die data wil de organisatie koppelen aan het antibioticagebruik van de pluimveebedrijven, om het gebruik verder terug te dringen en in behoefte aan informatie over de relatie tussen veevoer en het gebruik van antibiotica te voorzien, aldus Avined.

De organisatie wil uiteindelijk op basis van het antibioticagebruik bij hun klanten een benchmarkrapportage opstellen voor de voerfabrikanten, zodat zij kunnen zien hoe het gebruik bij hun klanten zich verhoudt tot dat bij andere voerfabrikanten. Voerleveranciers zullen cijfers van het 'eigen' gebruik ontvangen, met daarbij data van andere leveranciers die geanonimiseerd zijn. Ook voor kuikenleveranciers wil Avined dergelijke benchmarkrapporten opstellen, om bedrijven te stimuleren verbeteringen door te voeren, doordat zij kunnen zien hoe zij scoren ten opzichte van anderen.

Overzichtsrapport van antibioticagebruik

Data van individuele bedrijven zullen niet met andere partijen gedeeld worden. Wel wil Avined aan het eind van het jaar een overzichtsrapport opstellen over het antibioticagebruik van verschillende partijen in de sector, dan wel hun klanten, waaronder: pluimveehouders, dierenarts(praktijk)en, voerfabrikanten en kuikenleveranciers, met daarin de spreiding tussen bedrijfsresultaten.

De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie, Nevedi, noemt het plan uitstekend. Dat het gebruik omlaag gebracht moet worden is een volstrekt open deur, aldus Nevedi-directeur Henk Flipsen, die het goed noemt om met elkaar binnen de sector te onderzoeken hoe dit kan. "Het is goed dat Avined een dergelijke analyse maakt," aldus Flipsen.

Als enige kanttekening noemt hij het gevaar dat conclusies worden verbonden aan de ruwe data en lijstjes worden gemaakt. "Er zijn heel veel factoren die bepalen hoe het op een bedrijf gaat." Flipsen ziet vooral een kans door de gegevens aan de boerentafel op individueel bedrijfsniveau door te nemen en te kijken hoe die op maat toepasbaar zijn op de eigen situatie.

Eén reactie

  • R. B.

    Het wordt altijd ontkent maar de meeste problemen worden door het voer veroorzaakt.
    Daarom moeten de pluimveehouders ook inzicht krijgen in deze gegevens.
    Blindelings gegevens aanleveren heeft geen zin. Want dan gaat er weer veel in de doofpot onder genot van een hapje en een drankje.

Of registreer je om te kunnen reageren.