Pluimveehouderij

Nieuws 5372 x bekeken 6 reacties

MHP start productie in Veenendaal

Het Oekraïense pluimveebedrijf MHP, kort voor Myronivsky Hliboproduct, is in een nieuwe pluimveevleesverwerkingslocatie in Veenendaal de productie aan het opstarten.

Op dit moment verkeert de vestiging nog in een testfase en wordt zo'n 150 ton pluimveevlees per maand verwerkt, aldus Anastasiya Sobotuyk, directeur investor relations en internationale communicatie bij MHP. Vanaf begin juli wordt de volledige productie opgestart. Binnen één tot twee jaar moet de productie opgeschaald worden tot de volledige capaciteit: 8.000 ton verwerkt pluimveevlees op jaarbasis. Daarvoor heeft MHP heeft in de nieuwe vestiging €3.150.000 geïnvesteerd voor twee productielijnen.

Borstkappen uitbenen

Op de Veenendaalse vestiging zullen borstkappen aangevoerd worden, die daar uitgebeend en verder verwerkt worden tot verschillende pluimveevleesproducten. Het pluimveevlees dat op de locatie verwerkt zal worden, zal deels uit Oekraïne geïmporteerd worden maar ook uit andere Europese landen betrokken worden. Het Nederlandse handelsbedrijf Jan Zandbergen zal de producten vervolgens in Europa afzetten. Belangrijkste afnemers zijn foodservice-bedrijven en horeca.

Eerste buitenlandse vestiging

Het is de eerste locatie van MHP in het buitenland. Dit jaar wil het bedrijf ook in andere delen van de wereld vestigingen openen. In Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte zullen in 2016 distributiecentra geopend worden.

In 2016 verwacht MHP 600.000 ton pluimveevlees te produceren, waarvan zo'n 25 procent bestemd is voor export. Belangrijkste afnemers zijn het Midden-Oosten, Noord-Afrika, nabij gelegen voormalige Sovjet-staten als Oezbekistan en Kirgizië, en de Europese Unie.

Laatste reacties

 • Mr Y

  Hier bewerken, NL sticker erop en klaar is kees

 • mr X

  MHP produceert geen langzaam groeiende kuikens! De NL-vleeskuikenhouders die zgn "bofkippen" produceren moeten gaan concurrere met MHP. Gaan ze dat winnen?

 • fietskip

  mr X, Als de politiek hier hoge eisen stelt en lagere productie eisen zomaar op de zelfde markt laat komen win je het zelfs niet met langzaam groeiende kuikens. Dat maakt niets uit. De supermarkten laten straks evengoed ook buitenlanse langzaam groeiende kuikens in hun winkel toe.

 • mr X

  We leven in een globale wereld. Wij exporteren, dan (moeten wij) ook importeren. Niet de producenten bepalen meer wat er gebeurt, maar de supermarkt (=lees consument?). Producenten van bofkippen kunnen praten wat ze willen, maar de feiten liggen op tafel dat ze met hun producten moeten concurreren met buitenlandse producenten. En dan liggen de Nederlanders op achterstand. Uiteindelijk valt mij op dat de politiek het vaak niet meer voor het zeggen heeft. Misschien is dat wel goed zo.

 • gerald1975

  Met europeese centjes onszelf naar de bliksem helpen, nee brussel.... bedankt.

 • fietskip

  De consument bepaalt het helemaal niet, de supermarkt bepaalt wat er in de winkel ligt. Ze willen alleen van het gezeur af. Ze zijn bang voor negatieve reclame. Met je langzaam groeiende kuikens moet je evengoed concurreren tegen buitenlandse producenten. Waarom kan die langzaam groeiende kip niet uit Oekraine komen? Als de supermarkt met dreigementen dat als ze niet doen wat een paar oproerkraaiers wil zich bang laat maken. Waarom zou je dan bijvoorbeeld niet zo een minister zover kunnen krijgen. Of mag dat dan ineens niet? Ik heb namelijk niemand gehoord over zo'n feit.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.