Pluimveehouderij

Nieuws 1770 x bekeken

Hoge antibioticaresistentie bij vleeskuikens België

Op Belgische vleeskuikenbedrijven is het niveau van antibioticaresistentie nog steeds zeer hoog, schrijft Marjolijn Schlepers van Universiteit Gent in het vakblad Pluimvee.

De resultaten blijken uit het onderzoeksproject In het kader van het Europese project 'Ecology from Farm to Fork Of microbial drug Resistance and Transmission' (Effort), waar 10 Europese landen aan deelnemen.

Penicilline het vaakst toegepast

Op 21 vleeskuikenbedrijven in België zijn gegevens verzameld over het antibioticagebruik. Op deze bedrijven werden gemiddeld 2 per 100 dagen met antibiotica behandeld, wat overeenkomt met gemiddeld minder dan een dag behandeling met antibiotica per productieronde. Penicilline werd op de deelnemende bedrijven het vaakst toegepast, en dit betrof in de meeste gevallen amoxicilline. Slechts 3% van de behandeldagen betrof een van de 'kritische antibiotica' flumequine en enrofloxacine.

Of registreer je om te kunnen reageren.