001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 10 reacties

WUR: vogelgriep wordt een jaarlijks fenomeen

Nederland zal zich erop moeten voorbereiden dat vogelgriep ieder jaar zal terugkomen.

Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Bioveterinary Research in bladen van de Persgroep Nederland.

Nederland kampt op dit moment met een van de zwaarste vogelgriepuitbraken in jaren. In de afgelopen maand werd het H5N8-virus aangetroffen op negen bedrijven, ruim 700.000 kippen en eenden zijn sindsdien geruimd. De meest recente besmetting was op Eerste Kerstdag, in Zoeterwoude.

'Het lijkt erop dat vogelgriep structureler wordt'

Daar zal het niet bij blijven, volgens onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research, die in opdracht van de overheid besmettingen vaststellen. "Op dit moment zijn er problemen bij pluimvee met het HPAI H5N6-virus in Azië, en het zou ons niet verbazen als wij daar in 2017 en/of 2018 mee te maken krijgen door introductie van dit virus via trekvogels", stelt het instituut tegenover de Persgroep. "Het lijkt er dus inderdaad op dat vogelgriep structureler wordt."

De oorzaak van de vogelgriep ligt volgens wetenschappers bij trekvogels die deze kant op komen om te overwinteren. Direct na hun aankomst vanuit het oosten, twee maanden geleden, zijn de eerste besmettingen ontstaan.

Nationale herbezinning

Volgens de Nederlandse Vakbond Pluimveehouder-voorzitter Henny de Haan is het tijd voor een nationale herbezinning. Het op een verantwoorde wijze leren omgaan met vogelgriep gaat, volgens haar, veel verder dan het nemen van hygiënemaatregelen. De NVP-voorzitter vraagt zich openlijk af of de vele waterrijke natuurgebieden die zijn gecreëerd, achteraf gezien wel zo verstandig zijn. Ook zal de sector naar zichzelf moeten kijken en geen bedrijven meer moeten starten vlakbij open water. Dan neem je als pluimveehouder wel heel veel risico, volgens De Haan.

Laatste reacties

 • agro1

  tja... er is altijd wel ergens open water in de buurt. laat het wildevogelbestand maar eens lekker uitdunnen. natuurlijke vermindering van ziektedruk heet zoiets, ook wel de biologische bestrijding genoemd. hoe schoon is toch de natuur!!!!

 • glaasje

  Met de beken, rivieren en kanalen en grote meren was er geen vogelgriep in nederland. Maar sinds we die natuur en milieuclubjes hebben in nederland, waardoor al die moerassen zijn aangelegd, en die ondiepe wateren, heb je volop last van allerlei dieren die ziektes meebrengen. de vogels maar ook die vreselijke muggen. ongedierte kan volop zijn gang want bestrijding mag niet meer. kraaien steenmatters eksters vossen enz. hebben een feestmaal door de weidevogels te nuttigen en de boeren moeten het maar tolereren en doorstaan. En laat de overheid maar eens een flinke stap terug doen in de aanleg van die zogenaamde natuur. Dat hele natuur en mileu circus kost iedereen bakken met geld maar levert niets op, alleen maar vele regels en ergenissen. Geen enkele hectare landbouw grond meer afgeven voor natuur.

 • Cornelis61

  Een duidelijke scheiding maken tussen de wilde vogels en commerciële dieren.
  Een overdekte uitloop als maximum voor commerciële dieren. Dan kunnen we beter aan onze taak voldoen voor gezonde/veilige producten.

 • H.M. Hubers

  Beste Cornelis61
  De eenden, kippen en kalkoenen die de afgelopen weken in Nederland en Duitsland besmet zijn geraakt, kwamen niet buiten.

 • Joerissen

  Toch ben ik het vreselijk eens met Cornelis61, H.M. Hubers. Aangezien het huidige H5N8 virus ook gemakkelijk binnenkomt bij opgehokt gevogelte, geeft aan hoe pathogeen dit virus is. De ophokplicht is net op tijd van kracht geworden, anders waren de gevolgen niet te overzien geweest. Trouwens heb ik ook grote vraagtekens bij de eendenbedrijven en het continu bijstrooien met stro dat buiten opgeslagen ligt. Deze praktijk had de sector toch eerder kunnen aanpakken samen met de deskundigengroep lijkt me. Verder constateer ik dat enkele pluimveebedrijven voor een tweede keer geconfronteerd worden met een vogelgriep besmetting op hun bedrijf. Is ligging de oorzaak of toch iets anders? Met de huidige stand van zaken is het niet verantwoord om kippen uberhaupt nog buiten te laten lopen. Lekker scharrelen in de Wintergarten is dan een prima oplossing. De natuur om ons heen is veranderd. Meer waterrijke gebieden met meer watervogels en zodoende ook veel meer risico's. Ik constateer dat door de focus op meer natuur, de kippen nu binnen gehouden moeten worden. Helaas voor alle actiegroepen dan, maar ze hebben nu wel meer natuur in de vorm van meer watervogels met meer risico's op griepvirussen die ook kunnen muteren in voor de mens gevaarlijke varianten. Goed resultaat van hun acties! Chapeau!

 • StefHooijman

  .

 • oeleboele

  ik ben het helemaal eens met Glaasje!
  OOk hier volop natuur gebieden, maar geen vogel wil er broeden, want de mensen lopen er met groot kabaal doorheen. Vroeger moest je het es wagen om in een natuur gebied te komen, en nu is het juist voor de mensen om tot 'rust' te komen. En de dieren dan? De emo maatschappij zegeviert, maar ziet niet dat het op de kop verkeerd gaat.
  Idd al die ganzen en smienten, ide volop groeien in hun soort en daardoor de ziektedruk erg verhogen. Maar dat zien de emo's niet. Nee het komt allemaal door de boer en door de zogenaamde grote bedrijven. Maar helaas emo's jullie zitten op het verkeerde spoor. blijf nuchter en bemoei je met je eigen zaken.
  want 3 x per jaar met het vliegtuig op vakantie is zeker niet schadelijk voor het milieu..........??

 • wimschaap

  mee eens kippen kunnen niet meer naar buiten door veel natuur

 • WytzeN

  Nederland is een waterland, dat weten we allemaal. Er komt meer stad, dan moet er ook meer waterberging komen, tja dat noemen we dan weer meer natuur. Alles maakt wel duidelijk dat we hier met een heel groot probleem te maken hebben en dat het niet helpt om maar wat op natuurfreaks en zo te schelden. Het is ook duidelijk dat het virus, en ook een virus, gewoon overal terecht kan komen, dwars door de beste afschermmogelijkheden heen. Het is Russische roulette. Ook ik hou m'n hart vast als er weer ganzen over vliegen, straks schijt er een besmette gans zo langs m'n kippenhok en waait het naar binnen.
  Dus de vraag is, wat gaan we doen? Enten lijkt mij de enige mogelijkheid, anders wordt het heel moeilijk en ook erg stressvol, door te gaan met kippen houden, waar dan ook.

 • Cornelis61

  Beste heer Hubers, dat er dieren die besmet waren niet buiten komen is mij terdege bekend. Het gaat mij om een visie voor de langere termijn. De ratio moet weer terugkomen in het commerciële dieren houden. Dit is een mooie taak voor ons als pluimveemensen en de consument vaart er wel bij met goede en goedkope producten. Als je weet wat voor moeite het kost om de dieren buiten te laten lopen, een pak meer entingen etc. de gevaren uit de natuur dan past dit niet in een gedegen lange termijn visie. Ditzelfde geld in het verbod om de kuikens te laseren op de broederij, een verwaarloosbare ingreep die wel als resultaat geeft dat het wapen van het dier wordt weggenomen en tevens zorgt voor een lager voerverbruik. U kunt zelf de verdere voordelen wel invullen. Kortom graag de ratio terug in de pluimveehouderij.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.