001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Vogelgriep bij dierenhandel in Stolwijk

Bij een dierenhandel in Stolwijk (Zuid-Holland) is vogelgriep (H5) vastgesteld. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt.

Het betreft dierenhandel Hoogendoorn, die dit eerder donderdag 22 december zelf meldde op zijn website. Het bedrijf meldde ook dat het vandaag wordt geruimd. In totaal gaat het om 6.600 vogels.

Zones van 1, 3 en 10 kilometer

Dit bedrijf wordt beschouwd als een commercieel bedrijf. Daarom worden zoals gebruikelijke zones van 1, 3 en 10 kilometer ingesteld rondom het besmette bedrijf. Binnen het 1 kilometergebied liggen geen andere pluimveebedrijven die preventief geruimd moeten worden. Binnen het 3 kilometergebied ligt één pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en onderzocht. Binnen het 10 kilometergebied bevinden zich ook andere pluimveebedrijven.

De officiële regeling van het ministerie van Economische Zaken, met vervoersverboden voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, is zojuist bekend gemaakt.

Pluimveebedrijf gewaarschuwd

Het bedrijf van vleeskuikenhouder Wilfred Stam in Stolwijk is één van de pluimveebedrijven in de nabije omgeving. Stam kreeg donderdagochtend telefoon van de NVWA met de mededeling dat zijn bedrijf binnen 3 kilometer van een AI-besmet bedrijf ligt (de dierenhandel in Stolwijk). Stams stallen staan juist leeg, want woensdagochtend 21 december waren de laatste slachtrijpe vleeskuikens naar de slachterij gedaan. Woensdag is ook alle vleeskuikenmest van zijn bedrijf afgevoerd. Donderdag was Stam zojuist begonnen met het schoonmaken van de stallen. Begin januari zou hij weer kuikens in zijn stallen krijgen. Dat gaat niet door. “Nu sta ik verplicht minstens 30 dagen leeg.’’

'Begin januari zou ik weer kuikens krijgen. Dat gaat niet door. Nu sta ik verplicht minstens 30 dagen leeg.'

Dat was twee jaar geleden ook het geval. Toen lag zijn bedrijf binnen het 10 kilometergebied rondom de AI-besmetting in Hekendorp. Destijds waren ook net zijn kuikens naar de slachterij vervoerd.

Auteurs: Kirsten Graumans en Hans Bijleveld

Of registreer je om te kunnen reageren.