Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:24 sep 2015

Nieuw coccidiose-vaccin via oogdruppels

Izegem - Huvepharma lanceert in Nederland een nieuw vaccin tegen coccidiose bij kippen: Huveguard. Volgens Vetpharm, de distributeur van dit vaccin in Nederland en België, is het een Europese primeur, want het vaccin heeft alleen nog in Nederland een registratie.

Het vaccin is er in twee vormen: Huveguard Start en Huveguard Plus. Beide kunnen worden toegediend via het drinkwater of via oogdruppel, Huveguard Start ook via spray over kuikens of over het voer. De enting via oogdruppel is voor coccidiose-vaccins een nieuwe, gecontroleerde toedieningsmethode, waarbij alle dieren een zelfde dosis krijgen.

70 procent leghennen ingeënt tegen coccodiose

Coccidiose kan leiden tot sterfte en productieproblemen die effect kunnen hebben op het productieniveau gedurende de hele legperiode. In Nederland wordt zo'n 70 procent van de leghennen er in de opfok tegen geënt.

Toediening via drinkwater, spray of oogdruppel

Huveguard Start bevat vier Eimeria-soorten: E. acervulina, E. maxima, E. tenella en E. mitis, de belangrijkste stammen die verantwoordelijk zijn voor coccidiose bij vleeskuikens en jonge leghennen en moederdieren. Dit vaccin kan vanaf dag 1 worden toegediend via het drinkwater, spray over het voer of de kuikens of als oogdruppel.

De enting via oogdruppel is voor coccidiose-vaccins een nieuwe, gecontroleerde toedieningsmethode, waarbij alle dieren een zelfde dosis krijgen

Iets oudere leghennen en moederdieren

Huveguard Plus bevat twee soorten Eimeria, namelijk E. brunetti en E. necatrix, die belangrijk zijn voor coccidiose bij iets oudere leghennen en moederdieren. Dit vaccin kan worden toegediend aan kippen vanaf een leeftijd van 14 dagen via drinkwater of oogdruppel.

Voor leghennen en moederdieren kan dus gekozen worden voor een gespreide toediening: Huveguard Start vanaf dag 1 en Huveguard Plus vanaf dag 14. Hierdoor kan de opbouw van de immuniteit voor E. necatrix en E. brunetti gespreid worden naar een geschikter moment.

Leveringsproblemen Paracox 8

In Nederland wordt voor de coccidose-enting bij leghennen in de opfok in vrijwel alle gevallen Paracox 8 gebruikt. In juli werd bekend dat de fabrikant van dit vaccin, MSD Animal Health, al sinds van 't voorjaar productie- en leveringsproblemen heeft met Paracox 8. Daardoor komen sinds kort koppels leghennen op legbedrijven die niet geënt zijn.

Lees ook: Ongevaccineerde leghennen door productieproblemen vaccinfabrikant

Of registreer je om te kunnen reageren.