Pluimveehouderij

Nieuws 2899 x bekeken 3 reacties

GD: Uitval vleeskuikens in eerste week veroorzaakt door bacteriën

Deventer - Uitval bij vleeskuikens in de eerste week heeft vooral een bacteriële grondslag. Dat blijkt uit de monitoringspilot 'Uitval in de eerste levensweek' van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In alle voor de pilot onderzochte koppels werd een septisch verlopende E. coli-infectie aangetroffen.

De GD noemt het opvallend dat er een laag percentage dooierrestontstekingen werd aangetroffen bij de onderzochte koppels. Dit suggereert dat het moederdier niet de belangrijkste besmettingsroute voor de bacteriële aandoeningen is. Voor de bacteriële aandoeningen die in eerste levensweek zijn aangetroffen, heeft de GD een overzicht van antibiogrammen opgesteld, met geschikte antibiotica die ingezet kunnen worden.

Onderdeel van groter onderzoek gezondheidsproblemen pluimvee

De monitoringspilot is onderdeel van een groter onderzoek naar gecompliceerde gezondheidsproblemen in de pluimveesector, waarvan de oorzaak niet duidelijk is. Uitvalsproblemen bij vleeskuikens en opfokdieren in de eerste week bleken vooral op de tweede en derde dag plaats te vinden. Tijdens sectie werd ontsteking van het hartzakje als belangrijkste afwijking aangetroffen. Maar ook ontsteking van het leverkapsel, luchtzakontsteking, gewrichtsontstekingen en navelontstekeningen werden bij meerdere koppels aangetroffen.

Virus- en schimmelinfecties

Bij de onderzochte koppels werden in mindere mate ook virusinfecties en een aantal schimmelinfecties aangetroffen. Hoewel er weinig aantoonbare schade met deze infecties in verband gebracht kon worden, wordt niet uitgesloten dat de onderliggende infecties in verband gebracht kunnen worden met uitval door bacteriële aandoeningen.

Laatste reacties

 • harry4

  Het onderzoek niet kennende roept dit bij mij toch een vraag op n.l:                    Zijn de kuikens bij aankomst op het bedrijf van de vleeskuikenhouder ook                 onderzocht of pas op een leeftijd van 3-5 dagen?
  Het zou kunnen dat ze tijdens het verblijf op de broederij of in de vrachtauto al besmet zijn geraakt. Zoals bekend is een broederij ook een broederij voor coli.

 • vandenheuvel-acn1

  Steeds terugkerende infecties vanuit biofilm, zou dit een rol kunnen spelen?

 • info295

  Home hatching 

Of registreer je om te kunnen reageren.