Pluimveehouderij

Nieuws

GD waarschuwt voor nitrietvergiftiging

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) waarschuwt pluimveehouders met biologische luchtwassers om hiervan met enige regelmaat de afvoer te controleren.

Recent kreeg de GD een aantal leghennen toegestuurd die een nitrietvergiftiging bleken te hebben opgelopen. De dieren hadden naar alle waarschijnlijkheid gelekt afvoer- of condenswater van de luchtwasser gedronken. Deze was beschadigd door werkzaamheden, waarna er vocht gelekt was in de uitloop van de stal. De pluimveehouder trof vervolgens dode hennen aan rondom de luchtwasser. De kropinhoud hiervan bevatte hoge concentraties nitriet (152 milligram per liter) en een hoge ammoniumconcentratie (109 milligram per liter), die zeer giftig zijn voor leghennen. Volgens de GD worden dergelijke hoge gehalten incidenteel aangetroffen in condenswater van luchtwassers, en kunnen zij bij opname van één tot twee slokken al tot sterfte leiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.