Pluimveehouderij

Nieuws 1599 x bekeken 4 reacties

Onderzoek naar vogelgriepvaccinatie via verstuiving

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken laat onderzoek doen naar een methode om vogelgriepvaccins niet per injectie, maar via verstuiving toe te dienen. Met deze methode zou het op termijn mogelijk kunnen worden om grote aantallen dieren in korte tijd te vaccineren.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op vragen van de PvdA over het toepassen van vaccinatie in de strijd tegen vogelgriep. Dijksma voegt er aan toe dat acceptatie van vaccinatie in de internationale handel hoog op haar agenda staat. "Maar voor beide onderwerpen geldt dat er slechts langzaam vooruitgang wordt geboekt."

De PvdA wil dat Dijksma zich meer in zet om dierenwelzijn tijdens uitbraken van dierziekten te verbeteren. Naast de ontwikkeling van betere vaccins en een betere acceptatie van vaccinatie in de internationale handel. Trekt Dijksma samen met de pluimveesector op om de hygiëne op pluimveebedrijven verder te verbeteren. "Zo wordt er dit voorjaar gestart met een hygiënescan waarmee pluimveebedrijven een score krijgen voor hygiëne. Deze uitslag zal worden gebruikt voor het verbeteren van de bedrijfshygiëne", legt Dijksma uit. Ook gaat ze in gesprek met de sector over de mogelijkheden om bedrijven met uitloop te weren uit waterrijke gebieden. De Dierenbescherming stelt dit voor, nu blijkt dat bedrijven met uitloop in deze gebieden meer risico lopen op besmetting met vogelgriep.

Laatste reacties

 • l coumans

  met zo n verhaal kan je ook alle kanten uit, hetwiel opnieuw uitvinden???

 • bertes

  met enten is alles opgelost. ook bij waterrijke gebieden

 • niek brabant

  Gaan we ook een hygienescan bij burgers maken ? er komen namelijk ieder jaar griepgolven voor bij mensen. De hygiene is nu bij ikb genoeg gewaarborgd. ( voor de vleeskuikenhouderij in ieder geval , de andere houderijen ken ik niet goed genoeg. )

 • Riano van Raay

  met correct uitgevoerde vaccinatie zou de pluimveehouderij bedrijfseconomie ,
  en de handel plus verwerkende industrie zijn gebaat 1

Of registreer je om te kunnen reageren.