Foto: AFP PluimveeNieuws

Vogelgriep in Frankrijk verspreidt zich

Het aantal gevallen van hoog-pathogene vogelgriep in Frankrijk is opgelopen tot twaalf. Na Dordogne, Les Landes en Haute-Vienne is er nu ook een besmetting vastgesteld in het departement Gers bij Toulouse.

In de Dordogne, waar eind november de eerste besmetting werd ontdekt, zijn inmiddels zeven gevallen bekend. Les Landes, dat loopt tot de Spaanse grens, telt drie gevallen, terwijl in de departementen Gers en het noordelijker gelegen Hautte-Vienne elk één geval bekend is. Daarbij gaat het om de serotypes H5N1, H5N2 en H5N9.

Ruimingen

Een aantal besmettingen is aan het licht gekomen door het intensieve surveillance programma dat de Franse autoriteiten hebben afgekondigd, na de eerste vondst. Inmiddels zijn vele duizenden eenden en ganzen en kleinere aantallen kippen en parelhoenders geruimd.

In Frankrijk begint het erop te lijken dat de consument foie gras, de eenden- of ganzenleverpastei die vooral voor de feestdagen wordt gekocht, steeds meer links laat liggen.

Beheer
WP Admin