Pluimveehouderij

Nieuws 4840 x bekeken 7 reacties

NVP: 2016 wordt uitdagend legpluimveejaar

2016 wordt een moeilijk jaar voor legpluimveehouders. Dit voorspelt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). ,,We kunnen rustig stellen dat 2016 een uitdagend jaar legpluimveejaar wordt'', schrijft de vakbond in zijn nieuwsbrief.

De vakbond baseert dit vooruitzicht op recente EU-cijfers over de productie van eieren en op de ontwikkelingen in de VS. Daar wordt, na de ruimingen wegens vogelgriep eerder dit jaar, de productie weer snel opgepakt. Koppels hennen worden geruid, de herbevolking van kippenstallen is in volle gang. ,,Daardoor zal er vanaf januari vanuit Amerika geen vraag meer zijn naar eieren uit Europa.''

EU produceert meer eieren

Voor 2015 wordt een stijging van de Europese productie van eieren voorzien van 2,4 procent. In 2016 wordt een productietoename van 1,8 procent verwacht. ,,Dit zal in 2016 leiden tot een te groot aanbod, wat nu al een drukkend effect heeft op de actuele eierprijzen. De kerstpiek zal nog wel een kleine prijsstijging geven, maar daarna komen er eieren genoeg op de Europese markt.''

Laatste reacties

 • De Toekomst

  Er wordt kennelijk nog genoeg verdiend anders zouden ze niet uitbreiden zeker ?

 • Zents beheer

  Fijn dat er toch nog mensen zijn die wel in een glazen bol kunnen kijken, mij nooit gelukt. En als de voorspellingen dan toch uitkomen sta ik mooi weer eens een lange zomer leeg. Tijd voor groot onderhoud en wat langer vakantie. Tevens wat pluimveerechten over wat mijn leegstand compenseert. Resulteert in minder eieren op de markt en meer rechten beschikbaar voor een ander.

 • Tonnis

  En de pakstations liggen in een deuk, bij het lezen van bovenstaand verhaal. Ik sluit mij bij Zents beheer aan rechten verhuren in de zomer aan een collega met vrije uitloop kippen, want van de plus die zij beuren kunnen zij gerust 4 Euro voor een leaserecht betalen.

 • Tuig

  Als iedereen de kippen eerder opruimt en de rechten verleast kan ik mooie prijzen maken en goedkoop leasen.

 • Tonnis

  Je doet je naam wel eer aan.

 • Tuig

  Waarom? Zo werkt het toch?

 • zon

  NVP is mede schuldig aan de grotere omvang van de pluimveestapel,ze promoten het omdat ze de rechten eraf willen hebben.
  En dat noemt zich dan belangenbehartiger.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.