Pluimveehouderij

Nieuws 37 reactieslaatste update:2 okt 2015

Pluimveehouderij wil meepraten over eventuele uitwisseling fosfaatrechten

Doetinchem - De pluimveehouderij wil betrokken worden bij gesprekken over de eventuele uitwisseling van fosfaat- en dierrechten tussen de sectoren. Dat zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

De Haan wil samen met de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders op korte termijn in gesprek met EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma over de toekomst van de sector. De pluimveerechten zouden daarin centraal moeten staan. De NVP wil het liefst van deze rechten af. "De pluimveesector heeft de mestverwerking op orde en daarom kan het stelsel van pluimveerechten worden opgeheven."

Intussen is een discussie ontstaan over de wenselijkheid van uitwisseling van rechten tussen sectoren, zoals de varkens- en de melkveehouderij. De Haan: “Als de rechten blijven bestaan en als gesproken wordt over het uitwisselbaar maken van productieruimte tussen de verschillende veehouderijsectoren, dan moet de pluimveehouderij daarbij betrokken worden. Het kan niet zo zijn dat alleen melkvee- en varkenshouders productierechten mogen uitwisselen en de pluimveehouders buitenspel staan. Groei in productieruimte is voor ons net zo goed belangrijk.”

Uitbreiding pluimveebedrijven is moeilijk

Pluimveebedrijven kunnen hun bedrijf niet of nauwelijks uitbreiden omdat het kopen of leasen van pluimveerechten moeilijk is. "Pluimveehouders die willen uitbreiden moeten pluimveerechten kopen of leasen. Als er al aanbod is, dan zijn de rechten heel duur. De sector zit op slot, ook omdat onduidelijk is wat er met de rechten na 2017 gebeurt", aldus De Haan. Volgens Pluimveerechten.nu is de gemiddelde prijs €14,66 per recht, leaseprijs is €2,85 per recht.

Dijksma heeft vorige week aangegeven op zoek te gaan naar middelen om stoppende varkenshouders te faciliteren. De Haan: "De pluimveehouderij wil in deze discussie ook betrokken worden en eventueel een bijdrage leveren."

NASCHRIFT: Dit artikel is aangepast. Door de oorspronkelijke versie kon onbedoeld de indruk ontstaan dat de NVP aandringt op sanering van de varkenshouderij teneinde ruimte te scheppen voor groei van de pluimveehouderij.

De Haan wil samen met de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders op korte termijn in gesprek met EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma over de toekomst van de sector. De pluimveerechten zouden daarin centraal moeten staan. De NVP wil het liefst van deze rechten af. "De pluimveesector heeft de mestverwerking op orde en daarom kan het stelsel van pluimveerechten worden opgeheven."

Intussen is een discussie ontstaan over de wenselijkheid van uitwisseling van rechten tussen sectoren, zoals de varkens- en de melkveehouderij. De Haan: “Als de rechten blijven bestaan en als gesproken wordt over het uitwisselbaar maken van productieruimte tussen de verschillende veehouderijsectoren, dan moet de pluimveehouderij daarbij betrokken worden. Het kan niet zo zijn dat alleen melkvee- en varkenshouders productierechten mogen uitwisselen en de pluimveehouders buitenspel staan. Groei in productieruimte is voor ons net zo goed belangrijk.”

Uitbreiding pluimveebedrijven is moeilijk

Pluimveebedrijven kunnen hun bedrijf niet of nauwelijks uitbreiden omdat het kopen of leasen van pluimveerechten moeilijk is. "Pluimveehouders die willen uitbreiden moeten pluimveerechten kopen of leasen. Als er al aanbod is, dan zijn de rechten heel duur. De sector zit op slot, ook omdat onduidelijk is wat er met de rechten na 2017 gebeurt", aldus De Haan. Volgens Pluimveerechten.nu is de gemiddelde prijs €14,66 per recht, leaseprijs is €2,85 per recht.

Dijksma heeft vorige week aangegeven op zoek te gaan naar middelen om stoppende varkenshouders te faciliteren. De Haan: "De pluimveehouderij wil in deze discussie ook betrokken worden en eventueel een bijdrage leveren."

Laatste reacties

 • De Toekomst

  Maar groeien, waarom altijd meer, nu gaat het even wat beter en dus weer méér, waarom nooit tevreden, gaat gegarandeerd weer kapot!

 • heico1

  De noodlijdende varkenssector...De legsector heeft het lekker fijn gehad de afgelopen jaren?? Ik weet niet hoor maar het gat is hier nog niet dicht met een paar maanden betere eierprijzen. Als leghennenhouder met rechten zit ik niet te wachten op afschaffing vd rechten en al helemaaaal niet op uitbreiding en dus nog meer eieren op de markt.

 • De Toekomst

  Wat denk je van de slachtkuikens, in belgie eerste half jaar 18.5 % procent uitgebreid, en wat komt er nog aan! Ken een gemeente waar 16 stallen zijn aangevraagd!

 • info36

  Ze leren het ook nooit met dat uitbreiden. Er is gewoon geen markt voor. Inkrimpen is veel slimmer.

 • Jan Wijnen

  Wat voor bestuurders zitten er nu aan het roer?
  De pluimveesector heeft jarenlang gestreden voor het behoud van het eigen pluimveerecht en nu moeten de rechten uitwisselbaar worden?
  Nu weten we wat we hebben , een deel van de sector heeft het mestprobleem structureel opgelost via verbranding , de rest exporteert zo lang als het kan, gaan de grenzen dicht vanwege een dierziekte dan is het met export ook gedaan.
  En toch willen uitbreiden via varkensrechten????????

  Nadenken dame van de NVP!!!!!

 • wimschaap

  inderdaad ze leren het nooit waarom altyd maar meer en dan straks weer 4 cent beuren

 • Vhouder

  stop toch met die onzin iedere diergroep zijn eigen rechten afblijven. Lijkt wel of iedereen de varkenshouders als een stel sukkels ziet waarvan ze zo snel mogelijk de produktieruimte moeten aftroggelen . Maar produktierecht is wel het zelvde als bestaansrecht.

 • kalverhouderij

  We hebben blijkbaar nog niet genoeg geleerd van de melk- veehouderij na afschaffing melkquotum de laatste 5 maanden. Opheffen stelsel dierrechten uiterst onverstandig

 • Zents beheer

  Zo dan, mvr. de Haan (of Oplaat?) voelt zich geroepen om haar steentje aan de sanering van de varkenssector bij te dragen. Het moet niet gekker worden ! Alsof de sector nu al afgeschreven is en bovendien kunnen de blijvers niks meer door de hoog opgejaagde prijzen voor varkensrechten. Nota bene het zelfde probleem in de pluimveesector geeft ze als reden om dit bizarre plan uit te voeren. Dus de ene sector vreet de andere leeg. Er moet maar één ding gebeuren : veel minder regelterreur en stoppen mét en terug draaien ván alle maatregelen die onze positie binnen de EU onderuit halen.
  En dit voor pluimvee, varkens, melkvee en zelfs de plantaardige sectoren.
  Onderhand begin ik me werkelijk af te vragen waar belangen behartigers in de diverse sectoren op uit zijn. Een ding zie ik wel gebeuren, de politiek haalt er uit wat ze past en laat de club tekenen die er het best bij past. Verdeel en heers politiek noemen ze dat.

 • Kuykenhouder

  Dit is niet het standpunt van van LTO/NOP. Er is wel de wens om eea met de Mevr. Dijksma te bespreken, o.a. ook op het gebied van pluimveerechten en andere zaken.
  Mede namens Eric Hubers.
  Bart Janssen

 • Gerard Groot Koerkamp

  Het lijkt wel of er gevochten wordt om de erfenis,maar er is echter een probleem.De varkenshouderij is niet dood,maar springlevend .De varkensrechten zijn onze adem en die kunnen we niet missen.

 • legkip1

  als de amerikanen zelf weer eitjes hebben gaan we weer beneden de kostprijs werken. ik hoop dat de rechten Blijven. voor elk diergroep

 • Bussemakers

  Kan iemand mij het economisch positief belang van pluimveerechten uitleggen in een europese markt waarbij andere landen geen pluimveerechten hebben, want ik zie het niet namelijk.
  Anders gezegd kan iemand mij uitleggen waarom er hier in nederland zoveel meer eieren zouden komen als de pluimveerechten hier afgeschaft zouden worden en waarom gebeurt dat nu al niet in het buitenland? Daar zijn nu toch geen pluimveerechten?
  Mevrouw de Haan mijn zegen heeft u! Allereerst natuurlijk proberen de rechten af te schaffen, want ze zijn destijds gekomen i.v.m. het mestoverschot en niet dierregulatie. En aangezien de pluimveehouderij de mestverwerking op orde heeft moet de overheid hun afspraken eerst eens nakomen. Trouwens ze kunnen de pluimveehouderij nu al op zoveel andere manieren reguleren, dus de rechten mogen eraf.

 • Bussemakers

  De enige manier hoe een systeem van rechten zou werken voor een structureel hogere prijs is een productie te creeren ter hoogte van de binnenlandse afzetmarkt, liefst er net onder en dan tegelijkertijd de grenzen met buitenland dichtgooien. Aangezien nederland volgens mij een productie heeft van 300% van binnenlandse afzet, zullen er eerst heel veel bedrijven moeten verdwijnen, wat ik niet zie gebeuren. Verder zullen de grenzen in nederland ook wel niet dicht mogen van de EU.

 • Vhouder

  beste bussenmakers een systeem van rechten heeft in nederland zin ook als het buitenland het niet heeft omdat Nederlanders anders zijn dan de rest van de wereld de rest van de wereld werkt om te leven en nederlandse boeren leven om te werken wij willen altijd meer heb er zelf ook last van. als ze de nederlandse boer heen lieten doen zou heel nederland een grote stal worden.

 • vanroekel

  Als varkenshouder moet je inmiddels wel de tranen in de ogen krijgen met zoveel behulpzame veehouders in Nederland die je alleen maar willen helpen.

 • kalkar

  Goed plan, ze mogen van mij alles hebben, dan ga ik wel wat anders doen. In de varkens geen rooie cent te verdienen.

 • jehanvankroaks

  Ik kreeg vandaag per post, RELEVANT.
  naar eigen zeggen 'het groot economisch tijdschrijft'
  ( relevant@nl.abnamro.com)

  Ja precies van mijn bankier ABN-Amro.....

  op de cover oa:
  Gerrit Zalm: van tevredenheid krijgt men snel genoeg.

  Laat mij nu altijd geleerd zijn;
  Tevredenheid is een bloem die in weinig tuinen bloeit.....

 • jehanvankroaks

  Laten we nu met zn allen niet zo achterlijk zijn als de rundvee sector met het afschaffen van het quotum cq dierrechten....

  De banken ,de voerfabrieken, de fokkerijen, maw de hele periferie blijft altijd geld verdienen aan bedrijfsuitbreidingen.

  eerst maar eens een structureel fatsoenlijke prijs voor het door ons geproduceerde eten!
  dan pas heeft uitbreiden weer zin !
  voor weinig of niks melken/ eieren /vlees produceren word geen enkele boer ( ik zeg bewust niet ondernemer) blij.....
  het altijd zo geroemde gezins bedrijf de zogenaamde peilers vd nederlandse econnomie, mag structureel wel beter in de portomonee worden gewaardeerd !
  7 dgn per week 24 per dag beschikbaar zijn, moet je niet willen voor een modaal inkomen!

 • Foxxy

  @ jehanvankroaks

  Amen!

  Een negatieve marge, houdt voor de uitbreiders, en ook voor de overblijvers vanzelf op!

  Feitelijk moet de consument gewoon meer betalen voor voedsel punt (het ligt immers nooooit aan de tussenhandel)

  Terug naar begin jaren 80, gewoon 20% van het inkomen naar voedsel , ipv nu 10

 • zon

  Er zijn al genoeg kippen,degenen die uitbreiden zonder rechten zagen de aanschaf van lease of kooprechten als bijzaak.
  Bewust een groot risico nemen is het.
  Nu een probleem maken dat ze te duur zijn,daar hebben ze wel zelf voor gekozen.

 • gino.j.m1

  Nooit aan beginnen

 • tennis

  Zijn we als leghennenhouders vergeten, dat het nog maar kort geleden is dat het water ons aan de lippen stond. Rechten eraf en uitbreiden is foute boel. Eerst maar eens zorgen dat alle kippen zijn afbetaald, je voldoende pluimveerechten hebt, wel zo eerlijk tegenover collega's, en een buffer opbouwen voor de slechtere tijd die heus weer ( te snel) gaat komen.

 • yongone

  Als nog exporterend land, innovatief land zullen de rechten moeten verdwijnen van alle sectoren. Wij kunnen niet blijven innoveren en produceren met deze kostprijs verhogende rechten. Waar iedereen ook nog mee speculeert.
  Als we met het buitenland willen blijven concurreren. Zullen ze zo snel mogelijk moeten worden afgeschaft. En de besparing van rechten weggegooid geld in verdere verwerking van mest steken. of nog betere innovaties.
  En zolang dat geld niet verdient wordt gaan we het als sector verliezen van het buitenland.

 • John*

  nog een goede reden om als sector niet af te geven wat we hebben...

 • bankivahoen

  De enigen die de kostprijs opjagen zijn de vele tientallen handelaren in rechten die als bosjes uit de grond lijken te schieten. Er zijn er die speculatief bergen rechten in handen hebben en onder het mom van schaarste deze beetje bij beetje op de markt brengen. Ook interessant om te volgen is dat men op enkele sites rechten plaatst en deze snel weer verwijderd ziet worden zodat het lijkt dat er volop handel is . Gelukkig is iedereen er vrij in om nodeloos de portemonnee te trekken !

 • Hennienvp

  Rectificatie v/h artikel wordt door NVP geëist. Journalistieke vrijheid is bedreven, waardoor uitingen als citaat zijn verwoord, terwijl dat niet (zo) is gezegd.
  93% van de Nederlandse pluimveemest komt niet op Nederlandse bodem. De Staatssecretaris had de sector in ruil voor deze prestatie opheffen van pluimveerechten per 2015 toegezegd. Pluimveehouders hebben geanticipeerd op het verdwijnen van deze rechten. Echter, op dit moment is nog steeds onduidelijk hoe de Staatssecretaris de toekomst van de pluimveesector (incl. rechten) ziet. Daardoor is veel onduidelijkheid bij pluimveehouders. Moeten zij blijven leasen, of toch gaan kopen? Leasen doe je als de rechten op korte termijn verdwijnen, kopen doe je (als je dat kunt) als de rechten gaan blijven. Dat is waar de discussie over gaat.
  Absolute groei is niet per definitie goed en al helemaal niet noodzakelijk. Op basis van feiten, inschatting van risico's en kansen, wil NVP werken aan een duurzame en vitale toekomst van de pluimveehouderij. Daarvoor moeten we serieus worden genomen en op korte termijn hierover in gesprek met Mw. Dijksma. Wanneer zij onverhoopt zou besluiten tot omzetting van varkens- naar melkveerechten, dan vindt de NVP dat dit ook voor de pluimveesector moet kunnen gaan gelden. Uiteraard hoopt de NVP dat het met alle agrosectoren (weer) goed zal gaan. Boeren horen bij Nederland en daar moeten we met elkaar maatschappelijk draagvlak voor zien te krijgen en houden.

 • zon

  In het artikel staat dat de NVP namens de PLUIMVEEHOUDERIJ met Dijksma wil praten.
  Ze moeten praten voor haar eigen club de NVP,en niet namens de pluimveesector.

 • ariefritz

  Afschaffen pluimveerechten is nog steeds een slecht idee,
  kijk maar naar de melkveehouderij, hoe fout het daar is gegaan. Bezint eer gij begint.

 • jehanvankroaks

  @zon.....
  wie praat volgens jou dan namens de pluimvee sector met Dijksma?

 • zon

  @jehan vanKroaks,
  De NVP praat niet namens de sector,ik ben pluimveehouder en de NVP heeft mij niks gevraagd en ik ga er vanuit dat dat er nog veel meer zijn.
  Velen zijn tegen afschaffing en toch blijven NVP/NOP arrogant om het toch steeds aan te kaarten.

  Dat de politiek met voortschrijdend inzicht handeld mag niet helemaal als een verrassing worden gezien.

  Er zit een verkeerde visie bij die clubs,kijk alleen eens naar de promotiebelasting,dreigen met uitzetting uit de IKB en nu blijkt het opeens een vrijwillige bijdrage te zijn.
  Dat wisten de heren voor de tijd ook,maar ze proberen je te bedonderen.


 • heico1

  Zolang er geen representatieve peiling onder pluimveehouders is gehouden is het naar mijn mening niet namens de pluimveehouderij, ik denk namelijk (nog steeds) dat er meer tegen dan voor afschaffing zijn. Dan is het dus namens de leden (aannemende/hopende voor de leden dat daar wel gepeild is). Ik begrijp veel argumenten die er aangedragen worden voor en tegen afschaffing, desalniettemin vind ik dat de stem van de meerderheid bekend moet zijn en -los van alle argumenten- moet worden uitgedragen. Daarvoor zijn mensen lid en daarvoor ben je belangenbehartiger denk ik.
  Overigens vind ik het wél goed dat er gevraagd wordt om duidelijkheid.

 • yongone

  Voortschrijden inzicht rechten: bij de invoering regulering dier aantallen om mest overschot te voorkomen en terug te dringen. Dat is geslaagd .
  Elke verkochte euro die nu in rechten worden gezet is geld dat uiteindelijk uit de sector verdwijnt.
  Naar laatste verkoper die geen dieren meer houd en dit dus buiten de sector besteed.
  De banken extra financieringen
  De bemiddelaar die speculeert en of commissie beurt.
  Is er een relatie tussen marge/saldo en prijzen van de rechtent tot nu toe. NEE GEEN ENKELE IN WELKE AGRO SECTOR DAN OOK IN NEDERLAND.

  Mocht er wel een relatie zijn dan zou de eierprijs nu minimaal 11 ct moeten zijn maar dat terzijde.

  En als er wel een heldere relatie bestond dan was er ook geen discussie over en was alles met elkaar geregeld,had je met elkaar een fonds opgericht die het saldo kon reguleren met het beschikbare aantal rechten. (simpel verdien modelletje) en kan mooi om de A.C.M. heen, want de consument heeft niks met rechten te maken.
  Maar helaas wordt de markt door andere zaken beinvloed en hebben wij in nederland niks meer aan qouta of rechten die kostprijs verhogend zijn in een wereld markt waar 70% van onze producten heen gaan.

 • heico1

  Ik wil hiermee overigens niet beweren dat er niet gepeild is onder de leden / niet de stem van de meerderheid van de leden naar buiten wordt gebracht.... als niet-lid weet ik dat niet en ik zie het nergens terugkomen. Misschien een plan om dat te doen? Zou wellicht voor meer begrip zorgen?

 • Bussemakers

  Goed gezegd yongone!

 • Zents beheer

  Wat we er ook van vinden, pluimveehouders hebben nauwelijks invloed op dit soort keuzes van bewindslieden. Al helemaal niet wanneer er ook nog niet met een mond gesproken wordt. Naast een paar pluimveehouders en de handel/industrie is er nauwelijks iemand in NL. te vinden die vind dat er meer kippen bij moeten komen. Je denkt toch niet dat wanneer de koeien op slot gaan, de kippen worden losgelaten ?

 • Zents beheer

  Op zich best een aardig idee, de koeien op stal en op slot en dan de kippen van slot en in de wei.
  Ben bang dat er uit diverse hoek veel kritiek komt.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.