Pluimveehouderij

Nieuws

Voerwinst daalt met Europese grondstoffen

Apeldoorn – De voerwinst per vleeskuiken daalt met ongeveer 30 procent (22 cent) wanneer alleen gebruik wordt gemaakt van Europese grondstoffen. Dat blijkt uit proeven die Agrifirm uitvoerde op proefbedrijf Laverdonk.

Agrifirm doet onderzoek naar het gebruik van Europese grondstoffen, omdat het importeren van grondstoffen over grote afstanden steeds vaker ter discussie wordt gesteld. Het agrarische concern onderzoekt daarnaast de mogelijkheden om lokaal eiwitrijke gewassen te telen. Uit de nieuwe proef blijkt echter dat het flink inhakt op de voerwinst per kuiken om alleen Europese grondstoffen te verwerken in het voer. Ruud Tijssens, directeur Corporate Affairs bij Agrifirm: "Niets is onmogelijk, maar het is wel duidelijk dat het een hele uitdaging zal zijn om hiervoor solide verdienmodellen te ontwikkelen."

Tijdens het onderzoek bleek het überhaupt niet mogelijk om met de beschikbare Europese grondstoffen voer samen te stellen met een optimale nutritionele samenstelling. Vooral het gebrek aan soja(schroot) bleek cruciaal, waardoor niet voldoende essentiële aminozuren konden worden toegevoegd. De lage voerwinst is echter volledig terug te rekenen naar de hogere voerkosten.

De proeven werden gedaan in mei en juni, toen zowel voerprijzen als basiscontractprijzen nog hoger lager dan aan het eind van 2014. In december was de gemiddelde voerwinst 31,1 cent, zo berekende Pluimveehouderij, tegenover een gemiddelde voerwinst van 39,8 cent over heel 2014. "Maar ook dan levert de herkomst van grondstoffen een substantieel verschil op", geeft Tijssens aan. Ruw gerekend schat hij dat het verschil in voerwinst bij het volledig gebruik van Europese grondstoffen voor december rond de 19 cent zal zijn.

Een 'worst case scenario', zo verduidelijkt Albert van der Belt, manager Agrifirm Innovation Center. "Natuurlijk zal door verdere optimalisatie het effect op de voerwinst nog verminderd kunnen worden. Maar ook dan zullen de effecten op voederconversie en productie zeer aanzienlijk zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.