Pluimveehouderij

Nieuws 3093 x bekeken 4 reacties

'ACM steekt spaak in het wiel van verduurzaming'

Leidschendam - LTO Nederland, de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) en het Centraal Bureau levensmiddelenhandel (CBL) zien de conclusies van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de afspraken van de Kip van Morgen als een spaak in het wiel van de maatschappelijk gewenste verduurzaming.

De organisaties brachten hierover een gemeenschappelijke verklaring uit. CBL-directeur Marc Jansen verwacht dat de bodem onder veel verduurzamingsafspraken is uitgeslagen. Hij wijst op afspraken in het kader van het varken van morgen, de verduurzaming van soja in veevoeding, de afspraken met betrekking tot weidegang, verduurzaming van de zuivel. "Onze leden zetten alles even 'on hold'. Ze willen eerst weten waar ze aan toe zijn." Jansen heeft later deze week een gesprek met de staatssecretaris over de huidige situatie. "De bal ligt bij de politiek", aldus Jansen. Hij is het ook inhoudelijk niet eens met de analyse die de ACM heeft gemaakt. Ze gaan uit van de 'willingness to pay' bij de consument; de bereidheid te betalen voor een duurzamer product. Je krijgt te maken met de discrepantie tussen wat de burger zegt meer te willen betalen en dat wat hij werkelijk wil betalen in de supermarkt als consument. Dat is geen goed criterium om afspraken zoals deze aan af te meten."

Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales is laaiend over het optreden van de ACM. "Er is sprake van doorgeschoten bureaucratie", aldus Dales. "We zijn hier echt woest over. We willen op korte termijn in gesprek met de staatssecretaris. We zijn eindelijk met alle ketenpartijen in beweging richting meer duurzaamheid. Dat kan alleen op deze manier. Vanuit de burger wordt zoiets niet zo snel in gang gezet." Wat Dales betreft plaatst de ACM zich buiten de maatschappij. Hij verwacht dat links of rechtsom de betreffende ketenpartijen toch zullen doorwerken aan verduurzaming.

FNLI-directeur Philip den Ouden vindt dat de overheid op deze manier zijn eigen paradox creëert. Vanuit de politiek is er veel druk om de ketens te verduurzamen. Vanuit een ander overheidsorgaan worden we nu teruggefloten. Een oplossing voor dit probleem kun je niet op het bord leggen van het bedrijfsleven", aldus Den Ouden. "De politiek zal een oplossing moeten zoeken voor deze weeffout."

Henk Flipsen, directeur van de Nevedi, de koepel van voerfabrikanten, verwacht dat de gemaakte afspraken over verduurzaming van de soja doorgang blijven vinden. Ook hij wijst naar de politiek. De organisatie voor de vleessector COV vindt dat de overheid op korte termijn uitsluitsel moet geven.

Actiegroep Wakker Dier ziet in het rapport van de ACM een bevestiging van de eigen mening en de eigen campagne. "De afspraken van Kip van Morgen zijn niet ambitieus genoeg. Als ze uit waren gegaan van één ster Beter Leven, hadden ze waarschijnlijk wel voldaan aan de eisen van de ACM", aldus Sjoerd van de Wouw.

Lees ook: Kamer wil snel praten over Kip van Morgen

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Het wordt tijd dat de APM (Autoriteit Producent en Markt) een rapport uitbrengt!!!

 • AmMy Consultancy

  De ACM slaat hier duidelijk de plank mis en uiteindelijk zal een ieder van dier tot consument hier de gevolgen van krijgen. In plaats van ruimte te geven om naar een diervriendelijk product toe te groeien waarbij de consument niet met schaamte van zit te eten zetten ze de deur open naar nog groter, nog minder vriendelijk en nog meer gevolgschade.
  Als er in de keten onredelijke winsten worden gemaakt dan wordt dat vanzelf door de consument afgestraft door uit te wijken naar andere producten. Redelijker wijs zouden ze dergelijke initiatieven moeten aanmoedigen, immers keten verkorting leidt tot een beter rendement en kwalitatief betere producten.

 • agratax2

  Is het hier niet de overheid en de politiek die in hun eindeloze regelzucht de door hen zo gewenste product en productie verbeteringen onmogelijk maken? Zijn het niet hun regels en wetten, die het leven voor de burger nagenoeg onmogelijk maken en het doel waarvoor ze zijn ingesteld totaal niet dienen en tevens niet zijn te handhaven, omdat veel van deze wetten tegenstrijdig zijn. Vb drugs verkopen in koffieshop mag, maar legaal bevoorraden mag niet. Dit is kennelijk alleen voor de politiek begrijpelijke wetgeving.

 • l coumans

  of hebben ze bij het ACM ondekt dat de nieuwe welzijns regels helemaal niks voorstellen. hebben de ondernemers de overheid supermarkt en handel nodig om een beter dierwelzijn te creeren, laat me niet lachen als je als ondernemer het zelf niet kunt hou dan maar op.

Of registreer je om te kunnen reageren.