Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Dubbeldoel-kip niet kansrijk geacht

Den Haag - Van de eendagshaantjes uit de legsector kan maar een beperkt deel eventueel een bestemming krijgen als vleeskip. Dat concludeert Wageningen Universiteit en Researchcentrum in een onderzoek dat onder begeleiding de Dierenbescherming en LTO/NOP is uitgevoerd.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) schrijft in een brief aan de Tweede kamer dat het niet kansrijk wordt geacht een dubbeldoelras te ontwikkelen, waarvan de kuikens zowel geschikt zijn voor de leg (hennen) en voor de vleesproductie (haantjes).

Er zijn drie bedrijven (In Ovo, Viscon en Vencomatic) bezig met technieken om al in het ei te zien of er een hen of een haan uit voortkomt. Dijksma zegt dat de bedrijven onvoldoende geld hebben om een methode te ontwikkelen die goed werkt. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om samen met andere partijen gezamenlijk een technisch haalbare kijken-in-het-ei-methode te ontwikkelen. Dijksma wil de meest perspectiefvolle methode financieel ondersteunen.

Laatste reacties

 • l coumans

  dus Sharon die beurs opentrekken en lappen en anders naar de flappentap

 • gerjan slingenbergh

  Het kan wel, waarom zou het niet kunnen?
  Alleen kostprijsdenkers vinden dat het niet kan.
  Met een paar cent per ei meer kunnen er veel dieren blijven leven.

 • l coumans

  ja gerjan maar er gaan zoveel eieren de grens over . daar denken ze er anders over

 • gerjan slingenbergh

  Het kan dus wel.

 • jete

  Beste Gerjan,
  We leven niet in een ontwikkelingsland in de derde wereld, waar jouw oplossing (nog) wel mogelijk is en wenselijk kan zijn: In de ontwikkelde landen in de westerse wereld hebben we deze fase echter al lang achter ons en met vele andere omstandigheden te maken. Laten we daarom maar niet buiten de werkelijkheid gaan staan en als een Don Quichot een hopeloze strijd willen gaan leveren. Dat er nog steeds naar andere (technische) mogelijkheden wordt gezocht om het 'leg-haankuikenprobleem' op te kunnen lossen, verdient echter waardering.

 • gerjan slingenbergh

  @jete Je hoeft niet onderontwikkeld te zijn om te accepteren dat er in Nederland meer dan 30 miljoen kuikens worden vergast als ze geboren worden.Alternatieven zijn momenteel niet toepasbaar en daarom is een dubbeldoelkip de beste oplossing. In de melkveehouderij halen MRIJ boeren ook een hoger saldo dan de andere bedrijven.
  De strijd is nog lang niet gestreden en momenteel is de vraag naar deze kip is groter dan het aanbod..

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.