Pluimveehouderij

Nieuws 822 x bekeken

EU-export pluimveeproducten goed van start

Brussel - De Europese export van pluimveevlees is in januari vrij goed van start gegaan. Er ging zes procent meer vlees de Europese grens over dan een jaar geleden. Benin is de grootste afnemer. Het land nam 14.773 ton vlees af (+ 113 procent). Ook de export van eieren en eiproducten is goed van start gegaan. De EU exporteerde 28,4 procent meer eieren dan een jaar geleden. Grootste afnemer is Japan dat bijna 6.000 ton eieren (+ 56,6 procent) afnam.

Hongkong nam 12.760 ton vlees af. Dat is twaalf procent van het totaal. De export naar Rusland nam af met acht procent en kwam uit op 5.536 ton. Rusland wil zelfvoorzienend worden en importeert jaarlijks minder vlees. Uit de importcijfers van de EU voor pluimveevlees blijkt dat Brazilië en Thailand meer vlees naar de EU hebben geëxporteerd. Brazilië exporteerde 44.705 ton (+ 12 procent) en Thailand 22.315 ton (+ 11 procent).

Na Japan is Zwitserland de grootste afnemer van Europese eieren. Het land importeerde 3.467 ton eieren; 18 procent minder dan een jaar geleden in januari. Opvallend is dat Irak de derde afnemer is van eieren uit de EU met een hoeveelheid van 2.652 ton. Vorig jaar exporteerde de EU daar nog niets naar toe.

De import van eieren neemt verder af. In de eerste maand van dit jaar lag het importniveau bijna 70 procent lager dan vorig jaar. De EU produceert ruim voldoende eieren en de drang om eieren van buiten de EU te halen is daardoor sterk gedaald. Twee jaar geleden waren er forse tekorten aan industrie-eieren en groeide de import van de EU fors.

De belangrijkste leveranciers van eieren aan de EU zijn de Verenigde Staten (366 ton; 54,3 procent minder dan vorig jaar) en India (346 ton; 25 procent minder dan vorig jaar).

Of registreer je om te kunnen reageren.