Pluimveehouderij

Nieuws 3538 x bekeken 8 reactieslaatste update:7 feb 2014

Controle-organisaties geven duidelijkheid over stroomdraden

Zwolle - Stroomdraden in kippenstallen zijn verboden, althans op legpluimveebedrijven die produceren voor de Duitse markt en derhalve vallen onder de KAT-richtlijn.

Alleen wanneer er geen stroom op de draden staat en ze de uitloopopeningen niet belemmeren, mogen ze bij een zittend koppel nog aanwezig blijven, maar voor de inspectie van het volgende koppel moeten de draden verwijderd zijn. Dit heeft de controle-organisatie  (CI) ISACert vandaag bericht aan legpluimveehouders. De andere KAT-controle-organisatie, CBD  in Zeist (onderdeel van CoMore), gaat zijn klanten morgen een dergelijk schrijven sturen.
KAT heeft met ingang van dit jaar zijn handleiding voor pluimveebedrijven 'Tierschutz geprüft' gemaakt, wat wil zeggen dat ze voldoen aan het Tierschutzgesetz, de Duitse wetgeving voor dierenwelzijn. Die verbiedt het gebruik van stroomapparatuur.

In veel legpluimstallen worden stroomdraden gebruikt, voornamelijk bij de opstart van een jong koppel, om te voorkomen dat de hennen aan het begin van de leg hun eieren buiten de nesten leggen en/of om te voorkomen dat de hennen troepen (op elkaar kruipen waarbij hennen onderop kunnen stikken).

In de praktijk heerste veel onduidelijkheid over de KAT-regels betreffende de stroomdraden. ISACert schrijft dat het nieuwsbericht over stroomdraden in de stal, dat KAT op 12 december naar de controleurs had gestuurd, veel vragen heeft opgeroepen. En dat KAT de CI's deze week instructies heeft gegeven waarvan deze niet mogen afwijken. "Hoezeer wij ook begrijpen dat dit in de praktijk tot de nodige problemen kan gaan leiden'', voegt Gerard van der Ven, certificatiemanager pluimvee van ISACert BV daaraan toe.

De instructies van KAT schrijven voor dat voor zittende koppels de aanwezigheid van stroomdraden gewaardeerd moet worden met een 'C', mits de draden niet stroomvoerend zijn en de uitloopopeningen vrij zijn. Dit betekent dat alleen bij deze controle nog stroomdraden aanwezig mogen zijn. De corrigerende maatregel is dat de draden voor de volgende controle c.q.. voor de volgende koppel  verwijderd moeten zijn. ISACert voegt daaraan toe dat in de toekomst ook geen uitzondering meer gemaakt zal worden voor draden in de hoeken van de stal, ook niet gedurende de eerste weken van een koppel.

Als bij een zittend koppel wordt vastgesteld dat de draden wel stroom voeren en/of de uitloopopeningen blokkeren, dan wordt deze waarneming gewaardeerd met een 'D/KO', wat tot gevolg heeft dat het bedrijf per direct wordt 'gesperrt'. De stroomdraden dienen per direct verwijderd te worden. Het bedrijf kan pas weer kan worden vrijgegeven voor KAT na een herstel-inspectie.

Laatste reacties

 • puinhoop

  Coumans zit er niet mee, dié kan pas kippen houden(zie verbod op stroomdraden in kippenstallen). Sommige mensen hebben alles in de hand.

 • l coumans

  precies puinhoop laat het dan ook niet zover komen dat je je vak niet meer verstaat .eerst leren kippenhouden en dan doen

 • Roelofsn

  Meneer Coumans ik vind het erg jammer dat u uw collega's zo afvalt. Iedereen die in deze tijd kippen houdt heeft hier verstand van en heeft het beste voor met hun dieren omdat je anders het hoofd niet boven water kunt houden. Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe u werkt zonder het stroomdraadje.
  wij zijn al lang pluimveehouder en we hebben elke ronde problemen met kippen die in de hoeken kruipen. Dit doen zij de eerste avonden en wanneer het leggen begint zien we dit opnieuw gebeuren, dit heeft als gevolg dat kippen elkaar dood drukken. Al van alles geprobeerd maar het stroomdraadje werkt het best.
  ik zou het fijn vinden dat u dit forum gebruikt om uw kennis te delen zodat wij hier allemaal ons voordeel mee kunnen doen.
  Kom niet aan met dat de kippen te weinig ruimte hebben. Wanneer alle kippen op de beun zitten zien wij nog vele lege ruimtes op de beun dus plaats zat!
  We wachten op uw tips en werkwijze!

 • l coumans

  beste roelofs kennis delen???? op dit forum is niemand op zoek naar kennis en innoveren is ook een vies woord, als u de oplossing wilt kijk als een kip naar uw probleem en u zult versteld staan hoe simpel de oplossing is. de mens heeft een zintuig teveel en dat heet piekeren , gewoon goed kijken en anders effe mijn naam goegelen

 • Zents beheer

  Beste Roelofs, hierbij wat tips waar je misschien wat aan hebt. Toen ik nog een bio-bedrijf had gebruikte ik omwille van het beperken van stress nooit stroomdraad. Altijd opfokken in een 'echte' volière stal waar de kippen naar binnen trokken bij het dimmen. Bij voorkeur geen stellingen tegen de zij muur. De eerste nacht liet ik de lichtslangen aan en sloot ik de middenstelling onder af zodat ze omhoog keken en niet rond dwaalden. Zelf rond lopen bij het dimmen. Direct goed aanleren en daarna : jong geleerd oud gedaan. Het volgende kritieke moment is het aan de leg komen. Hormonen gieren door de kip en ze gaan zoeken. Wees alert en help ze vinden, van uit de hoeken in de nesten plaatsen. Veel in de stal bij de dieren en direct ingrijpen. Na een paar dagen weet je de hardnekkige plekken, vaak de hoeken. 2 'a 3 ballonnen aan plafond net boven de dieren hangen. Dit werkt een tijdje goed wanneer ze door thermiek bewegen. Druk op nesten en afscheidingen verminderen door tijdelijke afsluiting. Ooit heb ik voor een zeer hardnekkige hoek een benaderings schakelaar met felle lamp gemaakt, werkte goed. Voor alles geldt: net te laat veel te laat. Witte hennen in het begin geen probleem, later strooisel verwijderen anders grond eieren. Bij troepen, eerst ventilatie goed bekijken (tocht) , voer (negatieve energie balans), stress vermijden. Patronen doorbreken bv andere tijd mest draaien. Bij hardnekkig troepen : andere opfokker en kippen.
  Bedenk wel, stroomdraad is het gemakkelijkst !

 • ingrid123

  we zitten ruim 30 jaar in de leghennen veel mee gemaakt met drukken in hoeken en tussenwanden een simpel stroomdraad doet wonderen maar de stropdasjes weten het weer beter en onze controle organisaties lopen hard achter kat aan bang voor hun baantje en de eurotjes

 • Demeter Griend

  Eten we het hier toch zelf op.

 • janskip

  zorg voor rust bij uw kippen en gebruik net als wij de Pluimveemix met Biovitall van Vitados, lager voerverbruik minder uitval en bijna geen Coli
  en rustige hennen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.