Pluimveehouderij

Nieuws

Vogelgriep ook in Kamperveen

Kamperveen - In het Overijsselse Kamperveen is vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf. Het gaat om het derde geval van vogelgriep deze week. Het gaat opnieuw om een geval van het type H5. CVI onderzoekt het virus. De NVWA ruimt het bedrijf vandaag.

Het bedrijf in Kamperveen is een vermeerderingsbedrijf met vleeskuikenouderdieren. Op het bedrijf worden broedeieren geproduceerd waaruit de vleeskuikens worden geboren. De kippen en hanen worden binnen gehouden. De getroffen pluimveehoudster Geertje Kamminga zegt in De Stentor dat er sinds donderdagochtend veel uitval was in de stallen. "Kippen die voor je uit liepen, vielen zomaar om, van het ene op het andere moment", aldus de onderneemster.

Rond het bedrijf in Kamperveen wordt een 10-kilometerzone ingesteld. Binnen dit gebied liggen 34 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. De pluimveeslachterij GPS in Nunspeet ligt buiten het 10-kilometergebied.

Uit onderzoek van  het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR blijkt dat het virus dat gevonden is op het bedrijf in Langeraar bij Ter Aar het hoogpathogene H5N8 is. Dit is hetzelfde virus als eerder in Hekendorp werd aangetroffen.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat roept pluimveehouders en hobbyhouders dringend op om zich aan de maatregelen te houden. Door het geval in Ter Aar is al een algehele standstill van kracht voor pluimvee en pluimveeproducten, ander vee en dierlijke producten van bedrijven met commercieel gehouden pluimvee. "Deze standstill blijft van kracht", aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Aanvullende maatregelen zijn er op dit moment niet.
De ruiming van het bedrijf met vleeskuikenouderdieren wordt vrijdagavond afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.