Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Slachterijen ruilen kuikens uit

Wehl - Pluimveeslachterijen laten vleeskuikens die in een compartiment buiten hun slachterij zitten, verwerken bij collega's. Die uitruil is nodig na de zondagmiddag ingestelde compartimentering van Nederland. Die moet een verspreiding van de vogelgriep tegengaan.

Door de ingestelde compartimentering moeten slachtrijpe vleeskuikens binnen hun compartiment blijven. Transporteurs mogen de dieren dus niet vervoeren naar andere compartimenten.

Aangezien pluimveevleesbedrijven niet in ieder compartiment een slachterij hebben, zijn zij gedwongen om hun gecontracteerde dieren in sommige gevallen bij een collega te laten slachten. Zeker als de dieren al vrij zwaar zijn en een langere aanhoudperiode ongewenst is.

"Slachterijen proberen elkaar zoveel mogelijk te helpen. Wij hebben al diverse contacten gelegd met andere slachterijen voor een uitruil van vleeskuikens", legt directeur Joop Eskes van pluimveevleesbedrijf Esbro in het Gelderse Wehl uit. Het uitwisselen van vleeskuikens vergt volgens hem wel extra planning, maar dat is volgens hem niet het grootste probleem. "Houders mogen geen vleeskuikens meer aanvoeren. Dat betekent dat steeds meer vleeskuikenbedrijven leeg komen te staan. Dan krijgen slachterijen ook steeds minder aanvoer", stelt Eskes. Hoeveel geld alle maatregelen gaan kosten, kan Eskes nog niet zeggen. "Het is eerst belangrijk dat we alle slachtrijpe vleeskuikens zien te verwerken", vindt hij.

De Limburgse land- en tuinbouwbond LLTB signaleert dat de Limburgse vleeskuikenshouders problemen ondervinden om hun relatief zware kuikens onder te brengen bij slachterijen. De slachterijen binnen het compartiment C zijn ingericht voor lichte kuikens terwijl diverse bedrijven momenteel zware kuikens hebben door de afgelopen standstill periodes, benadrukt de bond. Vervoersmogelijkheden naar andere slachterijen zijn nodig om dit probleem op te lossen.

Bij de vorige grote uitbraak van vogelgriep in 2003 ging pluimveevleesbedrijf Storteboom in Kornhorn nog failliet door gebrek aan aanvoer van vleeskuikens. Het bedrijf maakte daarna wel een doorstart in afgeslankte vorm.

Laatste reacties

 • groot boerdam

  We zitten wel eens te brommen op de slachters maar nu doen ze goed werk,dat mag ook wel eens gezegd worden.

 • pantass

  dat klopt, groot boerdam.

 • niek brabant

  tenminste als je niet in gebied C zit , daar kunnen ze niets met zware kippen doen. wat overigens niet aan de slachters maar aan de overheid ligt.

 • gerald1975

  Wij hebben vorige week woensdag geleverd aan van Ee in stroe en heb de stallen nu leeg en ontsmet. Nu maar afwachten waneer ik weer kuikens mag ontvangen.

 • John*

  over 6 weken een week geen kippen.. hoe gaan ze dat oplossen?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.