Pluimveehouderij

Nieuws 5042 x bekeken 13 reacties

Regeling vermeerderaars in de maak

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma wil een regeling treffen voor pluimveevermeerderaars en broederijen die schade lijden als gevolg van het verbod om lege stallen te herbevolken.

Dat is maandag afgesproken in overleg tussen het bedrijfsleven en het ministerie van Economische Zaken. Binnen het Diergezondheidsfonds zijn geen afspraken met het bedrijfsleven gemaakt om dergelijke schade voor vergoeding in aanmerking te laten komen.

Het verbod op herbevolken is genomen om te voorkomen dat bij een eventuele uitbraak meer dieren dan noodzakelijk moeten worden geruimd. Bovendien vormt een volle stal een groter risico voor verspreiding van het virus dan een lege stal.

Anton Butijn, voorzitter van de NOP-kring kuikenbroeders, zegt dat de pluimveesector handvatten aangereikt heeft gekregen om oplossingen te vinden.

Zondag kreeg Butijn tijdens overleg op het ministerie nog nul op het rekest. "Toen was het 'njet', nu lijkt er ruimte voor oplossingen.'' Woensdag is er opnieuw overleg tussen bedrijfsleven en ministerie.

Laatste reacties

 • HesselBouma

  Hoe kan je 8 miljoen vleeskuikens per week vernietigen. Terwijl er geen vleeskuiken vogelpest heeft gehad. Legkippen en eenden laten zitten, die risico vol zijn. Dat duurt wel een jaar voor die zijn opgeruimd. Dit is schieten op een mug, die er niet is. Volkomen onnodige vernietiging van acht miljoen kuikens per week. Dit alleen in ons Nederland. Welke veterinair kan dit bedacht hebben?

 • joannes

  Geef een een Linkse regering een dreiging en ze vernietigen een hele bedrijfstak! Het woord Preventief krijgt zo wel een hele ruime werking! En het Buitenland natuurlijk applaudiseren. Je mag je afvragen waarvoor?

 • kemperpluimvee

  Dijksma een regeling treffen? Eerst zien dan geloven.....het zal wel net zo gaan als met de pluimveerechten.

 • vannoord

  En waar komt straks al dat vlees vandaan? Heeft dat dezelfde hoge standaard als ons eigen?

 • ep

  Weet je wat zo vreemd is in deze situatie? Als vermeerderaar ben je het beste af als je eigen bedrijf besmet raakt. Je zou haast een loopje nemen
  met de hygiënemaatregelen die je normaal neemt. Maar ja dat zit niet in ons. En HesselBouma prima verwoordt.

 • 344412

  Kalm aan, de aanpak van de vogelgriep heeft terecht prioriteit, dat hebben we toch wel geleerd van 2003 en 1997, toch?

 • jp.bierema

  Gelukkig zijn de rechten er nog kemper, anders werd het een wildeboel in uitbreiding.
  Waar moet trouwens al dat vlees heen als de grenzen naar buiten Europa dicht blijven. Denk wel dat er tijdelijk beperkt moet worden in productie. Dat weet u toch ook Bouma, bij dalende prijzen schreeuwt u daar altijd om. Allemaal een weekje langer leeg zegt u dan. Nu wordt dat helaas langer, te lang waarschijnlijk. Pakhuizen vol rijden lijkt me ook geen oplossing. Gelukkig hebben we nog de pluimveerechten anders was het helemaal een dolle-boel.

 • kemperpluimvee

  jp. bierema....Over wel of geen pluimveerechten gaat het nu niet over, ik geef alleen maar aan dat de overheid niet betrouwbaar is in afspraken nakomen.
  De verrmeerderaars en de broederijen draaien weer op voor de kosten net als in 2003

 • Momfer

  HesselBouma, word een vleeskuiken gecontroleerd op AI? En hoe vaak wordt ander pluimvee dat niet buiten komt gecontroleerd op AI? Misschien ligt daar het probleem wel van deze crisis.

 • Burnetti

  @cookie: buitenloop wordt serologisch vaker getest dan binnenloop.
  De vraag is veel meer waarom er alleen nog binnenlopers door H5N8 zijn getroffen.
  Ik zou wel eens kaart met geografische verspreiding van binnenloop versus buitenloop willen zien.

  NB, ik ben (nog) tegen buitenloop.

 • Probe

  Bouma legt de vinger op de zere plek. Onzin om vleeskuikens zo te raken. Om de 'veterinairen' te overtuigen moeten we vrijwillig, maar georganiseerd door onze pluimveepraktijken allemaal bloed tappen en screenen op AI. deze week nog op alle bedrijven waar pluimvee aanwezig is. Dan hebbben we en snel een eventuele haard te pakken en een ijzersterk argument om dit weekend af te gaan pellen in de regels.
  Laat onderzoek een miljoen kosten, we besparen een veelvoud.
  Elke pluimveehouder zijn dierenarts hierover benaderen. Vandaag nog!!!!

 • Burnetti

  @probe: dat gebeurd al.

 • Broederijbrok

  Beste reageerders,
  Hier zit veel waarheid en kennis in,
  zou heel graag met jullie hier over willen door praten.
  Maar niet via dit medium.
  Zet je naam er onder en ik neem contact op.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.